Hrvatska
StoryEditor

Autobuseri su prosvjedovali diljem Hrvatske, no NE i FlixBus. Znamo i zašto! 

19. Svibanj 2020.
FlixBus autobus

Hrvatska Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) uz podršku Udruge Glas poduzetnika, prošloga su tjedna u pet do 12 sudjelovali u paneuropskom prosvjedu koji se u Hrvatskoj održao u osam gradova, s ciljem upozoravanja na teško stanje povremenih prijevoznika.  

Na razini EU prosvjed je nazvan "Honk for hope", a najavljivalo se da će u većini država EU-a na ulicu izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu. Inicijativa PPP okuplja više od 200 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija su radna mjesta  ugrožena, napominjali su iz Udruge Glas poduzetnika.

Povremeni prijevoznici i Glas poduzetnika tražili dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, osiguranje sredstava pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije, žurno odobravanje sredstava za likvidnost, te produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće. 

No, u tim prosvjedima nije se moglo vidjeti jednog autoprijevoznika. Riječ je o FlixBusu

- FlixBus poslovni model u Hrvatskoj temelji se isključivo na redovnom linijskom domaćem i međunarodnom prijevozu putnika u suradnji s hrvatskim autobusnim partnerima. Povremeni prijevoz putnika nije dio našeg poslovanja unutar Hrvatske te nismo bili dio prosvjeda - poručili su za Lider iz FlixBusa. 

Njihovo poslovanje ponovno je, kažu, pokrenuto 11.5. spajanjem Zagreba, Varaždina, Splita, Zagreba i Trogira. Kako im je prioritet sigurnost putnika, poslovanje su prilagodili poštivanju svih mjera sigurnosti te će poslovanje prilagođavati kako će se mjere sigurnosti Stožera Civilne zaštite mijenjati.

- Autobusni prijevoz putnika i nakon situacije oko koronavirusa treba i dalje ostati važan dio održivog i pristupačnog načina putovanja, a oko 500 FlixBus autobusnih partnera diljem svijeta koji su uglavnom mala i srednja obiteljska poduzeća imaju važnu ulogu u mobilnosti putnika. Imajući u vidu trenutne izazove nastale pojavom korona virusa politička podrška prijevoznicima je od izuzetne važnosti - zaključuju iz FlixBusa.

Inače, na sastanku udruge Glas poduzetnika i Incijative povremenih prijevoznika putnika s predstavnicima leasing kuća i HANFA-e u utorak, tri velike leasing kuće su potvrdile kako će ispoštovati preporuke HANFA-e za zamrzavanje leasinga na 12 mjeseci, dok se, unatoč pozivima, nisu pojavili predstavnici Ministarstava turizma, financija i prometa. 

Zbog toga najavljen je veliki prosvjed prijevoznika u četvrtak 21. 05., kojem će se pridružiti i ostale djelatnosti vezane za turizam i ugostiteljstvo te članovi UGP-a. Prosvjed će se ovog puta održati samo u Zagrebu. Počet će, kao i prošlog četvrtka, na parkiralištu pored Zagrebačkog velesajma, a završava na Markovom trgu u 13 sati kada očekujemo sastanak s predsjednikom Vlade.

19. travanj 2024 02:56