Hrvatska
StoryEditor

AYMO: Inovativan domaći softver za industriju nafte i plina

13. Prosinac 2021.
Feromihin

Prirodni plin smatra se najsigurnijim, najčišćim izvorom energije koji najmanje zagađuje okoliš. Ukupna potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj iznosi otprilike 2,7 milijardi kubičnih metara godišnje, a prema preliminarnim podacima potrošnja prirodnog plina u svijetu mogla bi porasti za 150 m3 na ukupno 4,2 bilijuna m3.

Budući da je vrlo koristan oblik energije koji se naširoko koristi u kućnoj, industrijskoj i komercijalnoj primjeni, napori plinske industrije da osigura visoku kvalitetu i održavanje cjevovodnih mreža postaje sve veće.

Kvalitetno upravljanje cjevovodnim sustavom podrazumijeva siguran, pouzdan i isplativ transport fluida do krajnjih potrošača a zbog čestih popravaka i prekida u radu starijih cjevovoda, pouzdanost sustava vrlo je upitna, a njihovo održavanje tehnički vrlo zahtjevno.

Glavni izazovi s kojima se susreću midstream naftne i plinske kompanije, tj. operateri cjevovodnih sustava, su načini sveobuhvatnog rukovođenja integritetom cjevovoda.

Također, najiscrpnije inspekcije često vrlo skupe i da se zakazuju u rasponu od 2 do 9 godina. Ovako dugo vremensko razdoblje dovodi do nedostataka po pitanju dobivanja stvarnih podataka o stanju cjevovoda.

Operatori moraju obaviti ručne izračune i procjene kritičnih područja s najvećim rizikom od rasta korozije i degradacije cjevovoda, što je poprilično zahtjevan posao, kako vremenski, tako i financijski. Ipak, jedno inovativno rješenje uspjelo je promijeniti način rada naftne i plinske industrije i stvari preokrenuti u jednom sasvim novom, modernom i učinkovitom smjeru.

Riječ je o softverskoj platformi AYMO za upravljanje integritetom cjevovoda. Softver je razvijen od strane tvrtke Feromihin u suradnji sa zagrebačkom IT kompanijom Async Labs, njihovim development timom i ostalim partnerima te pruža modularno rješenje za naftnu i plinsku industriju, fokusirajući se na potrebe krajnjeg korisnika i jednostavne procese rada.

Polazišna točka u razvoju softvera bili su klijenti naftne i plinske industrije i koji traže rješenje za sveobuhvatni prikaz podatka s kojima svakodnevno rade.

AYMO je prilagođen web preglednicima i Cloud platformi te dostupan operaterima i tehničkom osoblju na globalnoj razini, omogućujući konfiguraciju bilo kojeg skupa podataka, bez obzira na dobavljača hardvera i izvođača snimanja. Sustav omogućuje pregled i pruža uvid u status svake cjevovodne linije, pravovremeno planiranje popravaka te simulaciju rasta korozije u budućnosti – kažu iz Async Labs-a

Ideja softverskog rješenja je da se očitani podaci lako unose u sustav te se tako prati stanje cjevovoda, provjerava jesu li potrebni popravci, gdje se pojavljuju nepravilnosti, greške i kako će se one ublažiti i riješiti. Proizvod je testiran u stvarnom okruženju i već je ostvario međunarodnu prepoznatljivost na sajmovima plinske i naftne industrije u Kazahstanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te pohvale za inovativnost i korištenje modernih tehnologija i inženjeringa.

Uz prikupljene povratne informacija korisnika sustava, nastavlja se razvoj softvera s novim i boljim funkcionalnostima koji se zatim može primijeniti u bilo kojoj drugoj industriji koja u srži svog poslovanja ima cjevovode, kao primjerice, vodovod. Kao takav, vjerujemo da će AYMO postati prepoznatljivo i prihvaćeno rješenje na globalnom tržištu upravljanja integritetom cjevovoda, u svim sektorima pokrivenim cjevovodnim mrežama.

16. travanj 2024 20:52