Hrvatska
StoryEditor

AZTN odobrio koncentraciju Studenac - Pemo

17. Siječanj 2022.
Trgovacki lanac Studenac.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.

Riječ je, kako se navodi, o horizontalnoj koncentraciji na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, na području Dubrovačko-neretvanske županije i podredno na području Grada Dubrovnika na kojima postoji preklapanje navedenih poduzetnika pri čemu će Studenac preuzeti tržišne pozicije koje drži Pemo.

Na tržištu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Studenac bi provedbom koncentracije postao vodeći tržišni takmac s tržišnim pritiskom ostalih poduzetnika, velikih trgovačkih lanaca (Lidl, Konzum, Tommy), koji su snažno prisutni na nacionalnoj razini i koji spadaju među vodećih pet poduzetnika, ističu iz Agencije.

Navode i kako bi se Studenac nakon provedbe koncentracije nastavio natjecati s tim poduzetnicima, kao i s brojnim malim prodavaonicama prisutnima na cijelom promatranom području.

Analizom je utvrđeno da je s obzirom na strukturu mjerodavnog tržišta, broj poduzetnika, razne formate prodavaonica, "malo vjerojatno da može doći do učinaka protivno propisima o tržišnom natjecanju".

Krajnji kupci će i dalje imati veliki izbor za kupnju, a poduzetnici će i dalje imati interesa za sudjelovanjem na predmetnom mjerodavnom tržištu, bilo da je riječ o širenju postojećih ili ulasku novih takmaca, objašnjavaju iz Agencije. Navode i kako stoga ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje.

Trgovački lanac Studenac posluje od 1991. godine, a od 2018. je u vlasništvu poljskog investicijskog fonda Enterprise Investors. 

Studenac trenutačno zapošljava 3.700 djelatnika, broji gotovo 700 prodavaonica te je glavni maloprodajni lanac na jadranskoj obali i među vodećima u Hrvatskoj, podaci su s njihovih internetskih stranicama.

20. travanj 2024 04:47