Hrvatska
StoryEditor

Bestinvest Hrvatska: Mate Rimac osnivač godine, Infobipu i Microblinku nagrade za nabolje investicije

06. Srpanj 2021.

Na prvoj konferenciji Bestinvest Hrvatska u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) održanoj u utorak u Westinu, dodjeljene su nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja.

U kategoriji osnivač godine, nagradu je odnio Mate Rimac, Investitor godine je One Equity Partners čiju su nagradu preuzeli Ante Kušurin, direktor One Equity Partners te Božen Živaljić iz Infobipa dok je nagradu za Venture Capital investiciju godine primio Damir Sabol iz Mikroblinka.

Nagradu za Private Equity investiciju godine dobila je M+ Grupa, Exit godine je dodijeljen Dalmacija hoteli tj. Prosperus Invest te je nagradu za Fundraising godine osigurao Fil Rouge Capital.

– Dodana vrijednost private equity ulaganja je što u ovom tipu poslovanja u pravilu nema prostora i potrebe za uslugama koje se, nažalost nerijetko, javljaju u nekim tradicionalnim oblicima biznisa u Hrvatskoj. Tu naravno, u svjetlu aktualnih događaja, mislim na „usluge“ transfera novca za mito i korupciju, a posljedično i na intervenciju Uskoka. Private equity industrija ima nultu stopu tolerancije na korupciju i zato je usredotočena na ulaganja u tvrtke koje svoje tržište vide globalno, gdje ne postoji uloga lokalnih šerifa u razvoju njihovog poslovanja – kazala je u govoru presjednica CVCA Mirna Marović.

Također, gospođa Marović je naglasila da PE&VC ulaganja 'imaju za cilj zatvaranja u tajne klubove zamijeniti otvaranjem ureda diljem svijeta, a uvrštenja poslovnih priča na stranice crne kronike zamijeniti uvrštenjem sadašnjih i budućih hrvatskih 'jednoroga' na svjetske burze'.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodijelio je nagradu za Investitora godine, a stručni žiri su činili eminenti stručnjaci iz poslovne zajednice: Velimir Srića (Ekonomski fakultet), Leo Mršić (Algebra), Ivana Gažić (ZSE), Morena Plejić (ZSE), Hajdi Ćenan (CroaAI), Iva Tomić (HUP) te Hrvoje Serdarušić.

21. ožujak 2023 01:33