Hrvatska
StoryEditor

Bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić istrčala svoj prvi maraton

20. Travanj 2020.

Martina Dalić, bivša ministrica gospodarstva i bivša potpredsjednica Plenkovićeve vlade jučer je na Jarunskom jezeru istrčala svoj prvi maraton. Kako je napisala na Facebook profilu, maraton se trebao održati u Beču, ali je natjecanje zbog pandemije koronavirusa otkazano. No, Dalić je ipak odlučila trčati na dan zakazanog maratona, za kojeg se pripremala od Božića, i što po nasipu, što po Jarunskom jezeru istrčala 42 kilometra i 195 metara i to za 4 sata i 29 minuta.

- Kao što vidite na slikama, sat je ostao bez baterije nakon 35,09 km pa je ostatak praćen u drugoj aplikaciji. Kako nisam bila sasvim sigurna na kojoj kilometraži je umro sat onda sam za svaki slučaj trčala par stotina metara dulje. Iako je cilj bio istrčati maraton ispod 4 sata, bilo je vruće, nije bilo adrenalina trke, već sam trčala sama, pa sam se nakon 21 kilometar usmjerila na savladavanje udaljenosti ne brinući o vremenu. I eto, jesam! Maraton istrčan, makar u treningu - napisala je Martina na svom Facebook profilu.

Kako je u razgovoru za Lider rekla, trčanjem se bavi već dulje vrijeme, točnije od jeseni 2007. godine, ali se za trčanje dugih pruga priprema od kraja siječnja 2019. otkada je pretrčala 2136 kilometara uključujući i 824 kilometara od sredine prosinca 2019. kada su krenule pripreme za jučerašnji maraton.

- Osim što održava fizičku spremnost, trčanje je uvijek i natjecanje sa samom sobom, ono je pomicanje vlastitih granica, a trčanje maratona samo je stvar treninga i upornosti -  skromno je rekla Martina i dodala da je kroz trčanje upoznala divne ljude, raznih profesija, jedan drugi, novi svijet, kojeg do tada nije poznavala.

Prošle godine Martina je trčala polumaratone, a posljednja četiri mjeseca prema posebnom programu kojeg je izradio trener Elvir Rakipović pripremala se za maraton, a nakon upornih treninga taj san je i ostvarila.

- Kaže se ako možete istrčati pet kilometara, možete istrčati polumaraton, isto tako, ako možete istrčati polumaraton, sigurno možete istrčati maraton, sve je stvar vježbe. Stvar je fizičke pripreme, ali morate imati i dobru glavu, jer kad trčite maraton morate biti sami sa sobom četiri i pol sata, što nije jednostavno - kroz smijeh ističe Martina Dalić.

A osim što trči, Martina Dalić trenutačno radi na projektima za razne međunodne financijske institucije, bavi se savjetovanjem i analitikom, angažirana je od strane raznih naručitelja u zemlji i inozemstvu. Na pitanje o čemu je razmišljala jučer dok je trčala, Dalić kaže da je to bilo vrijeme u kojem je u potpunosti bila bez misli, slušala glazbu i boravila sama sa sobom.

Što dalje, pitam je, ima li u planu početi trenirati za triatlonski Iron Man ili će raditi na poboljšanju maratonskog rezulata?

- Nemam volje za neke veće izazove u ovom trenutku, trčim tri četiri puta tjedno. Pijavila sam se za maraton u Valenciji u prosincu, kotizacija je plaćena, a hoće li biti ili ne, ne znam, ali pripremam se, trčim i dalje - odlučna je Martina Dalić.

23. travanj 2024 11:44