Hrvatska
StoryEditor

Boris Mikšić udvostručuje investicije u Hrvatskoj i otvara tržišta EU, Rusije, Kine i Indonezije

02. Rujan 2021.
CorteCros

Tvrtka CorteCros®, dio Cortec® korporacije u vlasništvu Borisa Mikšića otkupila je zgradu u Kaštel Šućurcu od Inine tvrtke kćeri CROSCO d.o.o. i sada je stopostotni vlasnik logističko-distributivnog centra nadomak Splita, navodi se u priopćenju. CorteCrosov logističko-distributivni centar proširio je svoj proizvodni pogon te skladišne kapacitete i time je postao glavni Europski proizvodni i distributivni centar kemijskih proizvoda za zaštitu od korozije pod licencom Cortec® korporacije. Patentirani VpCI® inhibitori koji se proizvode u CorteCrosu jedni su od najpoznatijih proizvoda u svijetu za zaštitu od korozije.

Vlasnik Corteca Boris Mikšić ovom je akvizicijom udvostručio svoj biznis u Hrvatskoj.

- Kad smo krenuli u realizaciju centra u Splitu, cilj nam je bio pozicionirati Hrvatsku kao glavni strateški centar u Europi za ekološku tehnologiju zaštite od korozije. Pet godina poslije mogu ponosno reći da smo u tome i uspjeli. Naša korporacija iz svojih kapaciteta u koje spadaju EcoCortec®, logistički i proizvodni centar u Splitu te uredi u Zagrebu, opskrbljuje Cortecovim proizvodima tri kontinenta. Hrvatska je sada strateška točka Cortec® korporacije što je i bio moj cilj kada sam davne 2004. počeo ulagati u našu zemlju - kaže Mikšić.

- U to vrijeme mnogu nisu vjerovali u moju investiciju, a sada zapošljavamo preko 100 ljudi i rastemo nevjerojatnom brzinom. Tvrtka CorteCros® je prošle pandemijske godine ostvarila rast prodaje od 20 posto dok je EcoCortec® imao rast prodaje od čak 45 posto - dodaje Mikšić.

Mikšić je ujedno i vlasnik  kompleksa tvornica bio-plastike u Belom Manastiru, EcoCortec®, koje su specijalizirane za proizvodnju 'zelenih' folija za pakiranje. Iz tvornica u Baranji i Dalmaciji svojim proizvodima opskrbljuje cijelu Europu, ali i Aziju i SAD. Hrvatska je tako postala centralna točka za proizvodnju i distribuciju Cortecovih proizvoda. U sklopu logističkog centra u Splitu nalazi se i novo opremljeni laboratorij u kojem se vrše testiranja prema ASTM i ISO standardima. Cortecovi proizvodi su registrirani su prema REACH normi. U asortimanu CorteCrosa nalaze se i proizvodi  kanadske tvrtke 'Bionetix International' koja se bavi proizvodnjom bioloških proizvoda na mikrobnoj i enzimnoj bazi i također je u vlasništvu Corteca.

CorteCros® je 2016. potpisivanjem ugovora između američke tvrtke Cortec® i Inine tvrtke kćeri CROSCO, naftni servisi d.o.o., prešao u stopostotno vlasništvo Cortec® korporacije i od tad se u potpunosti uključio u novu Cortecovu strategiju poslovanja sa svojim potencijalima.

- Moje ulaganje u Hrvatsku se pokazalo kao pun pogodak i to mi je jedno od najdražih ostvarenja u karijeri. Glavni smo opskrbljivač antikorozivne zaštite za najveće svjetske igrače automobilske proizvođače: Mercedes, Volvo, Ford, Toyotu te druge važne sustave kao što su Bosch, IBM, General Electric, Caterpillar, Rolls Royce grupa, Ruske željeznice, Končar, MORH, ExxonMobil, Airbus i druge. Pandemija koja nažalost zahvatila cijeli svijet nije ni najmanje ugrozila naše poslovanje, dapače, ostvarili smo rast i u toj za mnoge teškoj godini - ističe Mikšić.

- Ukupno sam do sada u Hrvatsku uložio više od 20 milijuna eura, a planovi za budućnost su nam veliki. Planiramo daljnje širenje kapaciteta u Splitu, a sljedeće godine izgradit će se nova tvornice u Baranji za obradu polimera koja će biti podijeljena na dva dijela. U jednoj hali će se proizvoditi Cortec-ov patentirani VpCI® aditiv za zaštitu od korozije što će doprinijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca®, dok će u drugoj biti pogon za recikliranje. Na odličnom smo putu brendiranja Hrvatske kao centralne točke u ovom dijelu svijeta za nove tehnologiju ove vrste - zaključuje Mikšić.

02. ožujak 2024 18:21