Hrvatska
StoryEditor

Boris Podobnik: 92,8 posto članova UGP-a izjasnilo se za osnivanje zadruge

08. Studeni 2021.
Boris Podobnikfoto Ratko Mavar

Udruga Glas poduzetnika će uskoro svim poduzetnicima nuditi kresanje ulaznih troškova i do 20 posto, možda i više, ovisno koliko njegovih članova bude sudjelovalo u zajedničkim nabavama. Također će potaknuti zajednički nastup malih i srednjih tvrtki prilikom dodjele EU grantova. Zbog toga je UGP pozvao članove da se pridruže toj inicijativi, napravivši novi korak u funkcioniranju te udruge.

Član Ekonomskog savjeta UGP-a dr.sc. Boris Podobnik kaže da će se članovi UGP-a povezati u zadrugu jer je to najprirodniji način da svaka tvrtka sačuva svoju nezavisnost. Konkretnije rečeno, tvrtke će I dalje same prodavati robe i usluge kome žele, a udruživat će se kad god nešto žele naručiti od drugih.

- Nudit ćemo zajedničke nabave dostavnih vozila, printera, hrane, pića, papira, maski, rukavica, interijera, polica osiguranja, software za optimiziranje za restorane, ali i nafte ako treba. Pri tome će svaka tvrtka izabrati što od toga želi zajedno kupovati s drugima. Može kupovati sve, a ne mora ništa. Jasno, ako recimo imamo najbolju ponudu Renault nabavnih vozila, a jedna manja grupa ih ne želi, oni će kupiti skuplje, samostalno – objašnjava Podobnik. 

Koliko bi to za male i srednje tvrtke moglo biti važno pokazuje na primjeru vlasnika malih benzinskih postaja koje je pogodio šok na tržištu derivata. Oni cijenom ne mogu konkurirati velikim igračima, posebno, kaže, što većina vjerojatno koristi svoje cisterne koje nisu maksimalno iskorištene. Prema Podobniku, takvi bi se igrači morali ujediniti kroz zadrugu dijeleći i rentajući cisterne.

- Mi im možemo kroz konzultiranje pomoći kako bi smanjili troškove. Zajedničke nabave bi malim i srednjim tvrtkama omogućile da prema dobavljačima na tržištu nastupaju kao velike te tako i same postižu niže nabavne cijene – kaže Podobnik.

UGP je proveo istraživanje kako bi provjerio imaju li mikro, male i srednje tvrtke u Hrvatskoj želje i potrebe za zadrugom. U anketnom pitanju ‘Želite li sudjelovati u zajedničkim nabavama preko kooperative UGP-a?’ čak 92,8 posto članova Udruge odgovorilo je pozitivno. Podobnik ističe da mnogi i danas u Hrvatskoj zadruge doživljavaju kao relikt prošlosti, no navodi primjere iz zapadne EU kao što je Austrija u kojoj je, kaže, 60 posto populacije u zadrugama. Također, i Amerikanci imaju skoro osam tisuća zadrugarskih banaka, što je za Hrvatsku nepoznanica, a navodi i primjer Švicarske u kojoj najveća zadruga ima 2,5 milijuna članova.

- Nepovezanost košta i takva nacija gubi imovinu i siromaši. Dakle, cijeli Zapad forsira zadrugarstvo, a EU daje dodatne bodove na zadruge. Usput i Poljaci su bili u komunizmu, ali je danas više od 20 posto njih u zadrugama, a samo oko 0,15 posto Hrvata. Svi se povezuju u zadruge i klastere osim nas i par siromašnih zemalja. Dakle, iako za sada nismo išli masovno za pozivom članstvu UGP-a i drugim poduzetnicima, okupili smo već stotinjak tvrtki i pojedinaca koji su zainteresirani za udruživanje. No moram napomenuti da je naša intencija da usluge nudimo i nečlanovima, ali s nešto skupljom uslugom. Znamo da će ljudi vrlo brzo shvatiti što znači povezivanje. UGP je učinio veliki korak stvaranjem mreže poduzetnika. Sad ćemo krenuti u drugu fazu, a to je ekonomsko integriranje preko zadruge – kaže Podobnik.

UGP će, nastavlja, uskoro registrirati zadrugu na Trgovačkom sudu, a onda će postupno ići u zajedničke nabave i EU grantove, a centar zadruge bit će na Baniji. - Jasno, djelovat ćemo u cijeloj Hrvatskoj, a prioritet kod EU grantova dat ćemo našim prvim članovima. Zato pozivam naše članove, ali i one koji to nisu, da nam se pridruže jer zajedno brže rastemo – zaključio je Podobnik.

25. travanj 2024 17:10