Hrvatska
StoryEditor

Boris Teški: Nitko danas ne investira u osvajanje novih tržišta

26. Listopad 2021.
LIDER INVEST 2021. završna manifestacija, Okrugli stol 1. Boris Teškifoto Ratko Mavar

Prošlih godina u Hrvatskoj su dominirale investicije koje su bile okrenute prema lokalnom tržištu i najveći dio tih investicija išao je u kompanije koje su bile dominantne upravo na tom lokalnom tržištu, dok je vrlo malo investicija bilo okrenuto prema izvozu, rekao je Boris Teški, predsjednik Uprave Instara na okruglom stolu koji se održao u sklopu završne konferencije Lider invest.

Dodao je kako su se u zadnjih desetak godina najveće ingestije događale u građevini, dok su najveći investitori bile trgovine koje su ulagale u velike trgovačke lance. Teški je rekao da su investicije vezane uz izvoz zapravo rijetke.

– Najveći problem Hrvatske je nedostatak konkurentnosti. Dobar dio hrvatskih kompanija zadnjih godina investira u povećanje kapaciteta, ali nema velikih ulaganja u, recimo, osvajanje novih tržišta – naglasio je Teški.

Na pitanje bi li Hrvatska mogla zahvatiti dio proizvodnje s Dalekog istoka koja u zadnje vrijeme nosi određene rizike, Teški kaže kako bi mogli, ali da nedostatak radne snage i cijena rada stvaraju probleme jer su te stavke mnogo povoljnije u zemljama koje nas okružuju.

Teški je dodao da Hrvatska ima previše točaka u kojima je nekonkurentna i da će se politikom to stanje jako teško riješiti u kratkom roku.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pričao je o privlačenju investicija u Kutinu.

– Kutina je gospodarski grad, imamo industriju i poznati smo po Petrokemiji, no imamo i drugih industrijskih subjekata. Do sada smo formirali tri logističke zone u kojima stvarno uvjete za dovođenje, prvenstveno većih, proizvodnih investicija – rekao je Babić.

Dodao je da imaju problema s radnom snagom, te da je školski sustav dosta spor kada se treba raditi na novim smjerovima i programima, ali da je prednost Kutine dobra povezanost s okolnim područjima iz kojih se također crpi radna snaga.

– Da bi to još više naglasili i povezali ulažemo velike nade u brzu prugu – Novska – Kutina – Dugo Selo – dodao je Babić.

image

LIDER INVEST 2021. završna manifestacija, Okrugli stol 1. Zlatko Babić

foto Ratko Mavar

Igor Vlahović, predsjednik uprave Press Glassa je rekao kako ne dijeli pesimizam te da prilike za napredak postoje.

– U Varaždinu postoji gomila poslovnih zona koje su u zadnjih 15 godina primile mnoge investicije od kojih je barem 90 posto bilo izvozno orijentirano – rekao je Vlahović.

Što se tiče samog Press Glassa, Vlahović je dodao kako je za njih hrvatsko tržište premalo te da su kapaciteti tvrtke tri puta veći od potreba hrvatskog tržišta koje zauzima samo 7 posto u cijeloj proizvodnji.

Vlahović je još naglasio kako ključne sirovine za Press Glas u Hrvatskoj nema te da većina materijala potrebnih za proizvodnju dolazi iz izvoza.

image

LIDER INVEST 2021. završna manifestacija, Okrugli stol 1. Igor Vlahović

foto Ratko Mavar

Boris Teški se na kraju okruglog stola osvrnuo i na administrativne, pravne  i organizacijske probleme koji su jedan od ključnih problema kada se priča o konkurentnosti.

– Administracija je prespora i na ovakav način kako je to trenutno postavljeno mi jednostavno ne možemo brzo reagirati. Također, jedna od najlošije ocijenjenih točaka u globalnoj konkurentnosti EU je iskustvo i znanje menadžera, što je isto jedna zanimljiva poruka – rekao je Teški i dodao da zaostajemo kada je konkurentnost u pitanju te da u kratkom vremenu to ne možemo nadoknaditi.

Gradonačelnik Babić je za kraj zaključio kako danas ne gaji nadu da će doći investitor veličine Petrokemije koji će zaposliti 3 tisuće ili više ljudi već da danas veseli i investitor koji u konačnici zaposli pet ljudi.

image

LIDER INVEST 2021. završna manifestacija, Okrugli stol 1. Boris Teški, Zlatko Babić, Igor Vlahović i Mladen Vedriš

foto Ratko Mavar

18. travanj 2024 13:10