Hrvatska
StoryEditor

CEMEX - Prva kompanija u industriji cementa u Hrvatskoj kojoj je dodijeljen ISO 45001  

24. Veljača 2020.
Cemex Hrvatska

CEMEX Hrvatska dobio je certifikat ISO 45001 za sustav upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu kao prva tvrtka u industriji cementa i među tek nekoliko proizvodnih kompanija u Hrvatskoj kojima je dodijeljen navedeni certifikat.

Certifikat je izdala globalna certifikacijska tvrtka DNV GL nakon provedenog detaljnog audita u proizvodnim pogonima CEMEX-a. Auditom je utvrđeno kako tvrtka zadovoljava najstrože kriterije zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a opseg certifikata obuhvaća proizvodnju betona te proizvodnju i otpremu cementa u tri tvornice cementa, jednoj betonari i dva terminala.

- Zaštita zdravlja i sigurnosti na radu jedan je od najviših prioriteta CEMEX-a pa se nametnulo da kvalitetu naših naprednih praksi u ovom području provjerimo i u skladu s normom ISO 45001. U našem poslovanju uvijek nastojimo biti predvodnik u podizanju brige o zdravlju i sigurnosti svih onih na koje imamo utjecaj, stoga smo iznimno zadovoljni što je naša trajna opredijeljenost cilju od nula ozljeda na radu prepoznata u ovom zahtjevnom auditu - izjavio je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu CEMEX-a Hrvatska.

Novi standard ISO 45001 zamijenio je dosadašnji BS OHSAS te donosi značajne promjene u sustavu upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu. Poseban se naglasak stavlja na obvezu poslodavca da omogući sustavni utjecaj radnika na procese i aktivnosti zaštite na radu kroz savjetovanje i sudjelovanje.

image
Cemex Hrvatska

'Nula ozljeda zauvijek' moto je kojim se već godinama vodi tvrtka CEMEX Hrvatska u nastojanju da osigura najvišu razinu zdravlja i sigurnosti za svoje zaposlenike i kooperante. CEMEX-u zahtjevi zaštite na radu daleko nadilaze industrijski prosjek i regulatorni okvir. Brojni su projekti koje CEMEX provodi u okviru ovog sustava, no najzapaženiji su osobna procjena rizika po sigurnost, zatim sustav upozorenja na opasnosti koje mogu rezultirati ozljedama, oštećenjima ili narušavanjem zdravlja (tzv. kartice 'Izbjegnuto/opasno') te sigurnosno zaključavanje strojeva. Tvrtka također polaže puno pažnje u prevenciju zdravlja osiguravajući sistematske i specijalističke preglede za svoje zaposlenike te provodeći interne projekte brige za zdravlje.

Za sve ove projekte tvrtka je tijekom godina višestruko nagrađivana, a najistaknutiji je niz nagrada Indeks DOP-a koje dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj te DOP nagrada Hrvatske udruge poslodavaca, i to baš u kategorijama odgovornih politika i praksi u radnoj okolini. Prošle je godine tvrtka nagrađena i Velikom nagradom sigurnosti u kategoriji društvene odgovornosti za svoje inicijative sigurnosti na cestama koju dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti.

29. svibanj 2023 10:31