Hrvatska
StoryEditor

ČERMAK: Nakon prodaje Croduxa okreće se proizvodnji vodika

22. Siječanj 2021.
Ivan Čermak
Planira investirati i u graditeljstvo te priprema dva velika projekta. Riječ je o trgovačko-poslovnim centrima Paromlinska (površine od 40 tisuća kvadrata) i Jankomir (površine od 25 tisuća kvadrata)

Nakon što je prodao Crodux slovenskom Petrolu, poduzetnik Ivan Čermak okreće se novim poslovnim izazovima. Jedan je od najvećih ulaganje u proizvodnju vodika kao energenta budućnosti, a realizirat će se gradnjom termoelektrane u Slavonskom Brodu. Kako je rekao, gradit će elektranu na plin iz koje će se izdvajati CO2 te će proizvoditi vodik koji će se skladištiti ili će se dalje prodavati kao energent (električna energija), ovisno o potražnji.

– Riječ je o zelenoj energiji bez ispuštanja CO2 u zrak – napominje Čermak.

Vodik ima najveću energetsku gustoću po masi od svih konvencionalnih goriva, gotovo triput veću od mase benzina ili dizela. K tome izgaranjem daje toplinu, a elektrokemijski se pretvara u električnu energiju. Čermak u proizvodnji vodika vidi veliku priliku za razvoj svoga biznisa, a planira investirati i u graditeljstvo te veli da priprema dva velika projekta. Riječ je o trgovačko-poslovnim centrima Paromlinska (površine od 40 tisuća kvadrata) i Jankomir (površine 25 tisuća kvadrata).

Također planira ulagati u povećanje kapaciteta naftnih terminala u Zadru, a u tom gradu slijedi i razvoj marine i turističkoga kompleksa. Pritom ističe da je tom transakcijom Petrol preuzeo samo benzinske crpke, a Tankerkomerc je i dalje u Čermakovu vlasništvu.

Nastavlja također istraživati naftu i plin na dva istražna polja koja se prostiru u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji na ukupno pet tisuća četvornih kilometara, od čega Čermak mnogo očekuje. Istraživanja, kaže, počinju na proljeće.
Preuzimanjem Croduxa Petrol će preuzeti 91 benzinsku crpku i povećati njihov broj u Hrvatskoj na više od 200, a tržišni udio skočit će mu s 13 na 23 posto.

No postupak preuzimanja Croduxa za Slovence još nije završen jer sad tek trebaju dobiti odobrenje Agencije za tržišno natjecanje koja će provesti postupak provjere Petrolove koncentracije na hrvatskom tržištu. Kako se očekuje, transakcija će biti odobrena jer Petrol ne prijeti monopolom. Ta bi odluka trebala biti donesena za otprilike pola godine. Inače, nije objavljeno za koliko je Crodux prodan Petrolu, ali u medijima se spominje iznos od oko 200 milijuna eura, što je, ako je točan, lijepa svota za najavljena Čermakova ulaganja. 

05. lipanj 2023 11:19