Hrvatska
StoryEditor

DIV Grupa: Strane mornarice zainteresirane za ophodni brod Brodosplita

23. Kolovoz 2020.
Brodosplit
Prije dvije godine isporučeni prototip obalnoga ophodnog broda ‘Omiš‘ svojom je tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže HRM-a te je redovit u akcijama traganja i spašavanja.

Splitsko brodogradilište Brodosplit, član DIV Grupe, koje osamdeset posto proizvodnje plasira u izvoz, nastavlja graditi seriju obalno ophodnih brodova, posao koji je ugovorilo s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske. Četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o isporuci četiriju novih obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) u brodogradilištu intenzivno rade na njihovoj gradnji.

Ugovorena cijena svakog broda je 80 milijuna kuna s PDV-om, a rokovi gradnje bit će ispoštovani. Riječ je o brodovima dužine 43,16 i širine osam metara koji će biti opremljeni temeljnim oružjem svih obalnih straža, a to su automatski top 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Prije dvije godine isporučeni prototip obalnoga ophodnog broda 'Omiš' svojom je tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže HRM-a te je redovit u akcijama traganja i spašavanja.

– Plan nam je serijska proizvodnja ovakvih brodova jer postoji velik interes za njih, a prototip je dokazao da je riječ o vrhunskom proizvodu – rekao je Ante Žižić-Gušo, tehnički direktor Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata.

U Brodosplitu doznajemo da su i strane mornarice zainteresirane za ophodni brod njihova brodogradilišta jer je, kako kažu, prototip odličan i HRM ga je odabrao da nastavi seriju brodova, od kojih će svaki imati poboljšanja u odnosu na prototip. 

19. travanj 2024 07:33