Hrvatska
StoryEditor

Do listopada stižu tri tretmana za liječenje bolesti COVID-19

16. Svibanj 2021.
Komisija je prošli tjedan predložila strategiju za terapeutike protiv COVID-19 kako bi poduprla razvoj i dostupnost prijeko potrebnih lijekova protiv te bolesti, među ostalim za liječenje tzv. dugoga COVID-a

Nakon debakla s cjepivima protiv COVID-19 Europska unija dobit će priliku za popravni ispit stvaranjem strategije za terapije protiv te bolesti. Komisija je tako prošli tjedan predložila strategiju za terapeutike protiv COVID-a kako bi poduprla razvoj i dostupnost prijeko potrebnih lijekova protiv te bolesti, među ostalim za liječenje tzv. dugog COVID-a. Kako su objasnili iz Komisije, predloženom strategijom obuhvaćen je cijeli životni ciklus lijekova, od istraživanja, razvoja i proizvodnje do nabave i primjene. Dokument je dio europske zdravstvene unije u kojoj sve zemlje koordiniraju odgovore na zdravstvene krize i kojom se jamči dostupnost terapeutika i drugih cjenovno pristupačnih i inovativnih medicinskih proizvoda za borbu protiv te bolesti.

Nova nada

Nakon cjepiva nada je da će razne terapije koje se trenutačno razvijaju biti posljednji čavao zakucan u lijes pandemije jer će prije svega sprječavati pogoršanje bolesti kod već zaraženih osoba. Odobravanje prvih triju takvih tretmana u Europskoj uniji očekuje se do listopada ove godine, a moguće je odobrenje još dvaju do kraja godine. Konkretno, strategija uključuje poteze u području istraživanja, razvoja i inovacija, pristupa kliničkim ispitivanjima i njihova brzog odobravanja, traženja kandidata za terapeutike, opskrbnih lanaca i isporuke lijekova, regulativne fleksibilnosti, zajedničke nabave i financiranja te međunarodne suradnje.

Plan do kraja 2021.

– Cjepiva spašavaju živote, ali i dalje ne mogu iskorijeniti COVID-19. Moramo snažno povećati broj terapeutika kako bismo smanjili potrebu za bolničkim liječenjem, ubrzali oporavak i na kraju spasili živote. Oboljeli u Europi i u svijetu trebaju imati pristup vrhunskim lijekovima protiv COVID-19. Zato smo postavili vrlo jasan cilj: do listopada ćemo razviti i odobriti tri nova učinkovita terapeutika koja bi mogla promijeniti tijek bolesti. To ćemo učiniti ulaganjem u istraživanja i inovacije, utvrđivanjem novih perspektivnih lijekova, povećanjem proizvodnih kapaciteta i podupiranjem pravednog pristupa. Naša je strategija za terapeutike snažna europska zdravstvena unija na djelu – izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

U tom kontekstu Komisija će izraditi portfelj s deset potencijalnih terapeutika protiv COVID-19 i do lipnja 2021. utvrditi pet najperspektivnijih. Posredovat će u povezivanju subjekata iz industrije koji se bave terapeuticima kako bi se osigurali dostatni proizvodni kapaciteti i brza proizvodnja. Do kraja godine izdat će se nova odobrenja, pokrenuti postupne ocjene i primjenjivati ugovori o zajedničkoj nabavi.

19. travanj 2024 17:46