Hrvatska
StoryEditor

DZS: Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom

30. Travanj 2021.

U Hrvatskoj je u ožujku industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom, i to znatno brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje nakon lanjskog pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u ožujku porasla 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak 2020. skočila 9,9 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže u odnosu na 4,9-postotni rast mjesec dana prije.

Rast od 9,9 posto najveći je od kraja 2016. godine.

Uz to, danas je objavljeno da je u ožujku snažno porastao i promet u trgovini na malo, za rekordnih 14,3 posto na godišnjoj razini.

- U skladu s očekivanjima, snažne pozitivne godišnje stope rasta zabilježene su kod oba pokazatelja, potvrđujući tako nastavak oporavka - navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u ožujku na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 18,8 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 15,7 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 10,7 posto

Proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla je, pak, za 10,4 posto, a energije za 4,4 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prva tri mjeseca ove godine porasla je 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- Posljednji visokofrekventni pokazatelji ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to, poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače - zaključuju analitičari RBA.

24. svibanj 2024 18:41