Hrvatska
StoryEditor

DZS: Nakon Krištofa promijenjen i tim za obračun BDP-a, pojavile se nelogičnosti

12. Prosinac 2019.
Brković Krištof

Ugledni ekonomisti Velimir Šonje i Josip Tica ukazali su na prilično vidljive nelogičnosti koje su se pojavile kod obračuna BDP-a za treće tromjesečje 2019. Šonje je tako na portalu Ekonomski lab istaknuo kako se nakon usporavanja na 3,36 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u trećem tromjesečju dogodio skok nominalne osobne potrošnje za iznimno visokih 6,95 posto što je najviša nominalna stopa rasta proteklih godina.

Takva promjena, kaže Šonje, ne bi čudila kada bismo u drugim statistikama vidjeli razloge za eksploziju osobne potrošnje u trećem kvartalu. Međutim, takvim kretanjima nema ni traga. Isto tako, deflator osobne potrošnje u trećem kvartalu popeo se na 3,6 posto. To ne bi bio problem da smo u trećem tromjesečju zabilježili ubrzanje inflacije. Međutim, ni o tome nema govora.

Deflator osobne potrošnje kretao se u uskoj korelaciji s indeksom cijena potrošača sve do trećeg tromjesečja. Slična je situacija i kod uvoza. Deflator uvoza kreće se u suprotnom smjeru od deflatora izvoza i razlika je pritom veoma velika, ističe Šonje. Na iste nelogičke nekonzistentnosti upozorio je i Tica na svom Facebook proflu ističući kako bi nečije 'igranje' s ugledom nacionalne statistike svi mogli masno platiti na refinanciranju.

Poznavatelji prilika u DZS-u smatraju da je do ovih nelogičnosti kod zadnjeg obračuna BDP-a došlo zbog činjenice da je gotovo u potpunosti promijenjen tim koji je dosad radio na obračunu BDP-a, o čemu možete čitati u novom broju Lidera.

Cijeli tekst možete pročitati u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

17. travanj 2024 12:25