Hrvatska
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Klub milijardera: Pogledajte listu deset najmoćnijih domaćih poduzetnika

26. Studeni 2020.
Branko Roglić

Liderovu listu na kojoj su 82 kompanije s prihodom većim od milijardu kuna sastavili smo promatrajući sve kompanije koje konsolidiraju rezultate poslovanja na razini grupacije, sustava odnosno holdinga.

U obzir smo uzeli i tvrtke koje formalno posluju zasebno na tržištu, ali i one koje kao vlasnički portfelj jednog vlasnika predstavljaju znatno jaču grupaciju nego što je to matična kompanija. Njima smo pridodali i 29 pojedinačnih milijardera, koji djeluju kao jedan pravni subjekt. Ovdje smo izdvojili deset najmoćnijih domaćih poduzetnika (zapravo 14, jer su dvije kompanije u suvlasništvu).

Najveći je Branko Roglić, čiji Orbico je na trećem mjestu rang-liste, iza Fortenove i Ine. Njegova distributerska kompanija posluje diljem Europe i prošle je godine s rastom od prihoda od 19 posto prestigao HEP ostvario 17,74 milijarde kuna.

Drugi veliki domaći igrač je Pavle Vujnovac, čija je poduzetnička snaga veća od Energije naturalis, koja je lani konsolidirano ostvarila devet milijardi kuna prihoda. Ta moćna grupacija zajedno s Inom suvlasnik je Petrokemije, a Vujnovac je i suvlasnik Pevexa, pa njegova ukupna upravljačka moć prelazi 13 milijardi kuna.

image
Izvor: Lider, na osnovu podataka Fine
foto

Ivan Čermak s Croduxovom grupacijom ima 6,2 milijarde kuna prihoda, a odmah do njega je Adris grupa (6,01 milijarda), koja doduše nije u većinskom vlasništvu Ante Vlahovića, ali je njegova riječ – dugo godina kao predsjednika Uprave, a sad kao predsjednika Nadzornog odbora – odlučujuća. Emil Tedeschi većinski je vlasnik Atlantic grupe (5,51 milijarda), a Dubravko Grgić stoji iza Koncerna Agram (4,76 milijardi).     

Na sedmom mjestu je trojac suvlasnika Infobipa -  Silvio i Robert Kutić te Izabel Jelinić. Njihova kompanija u Hrvatskoj ima prihod od 'samo' 267 milijuna kuna, ali je na globalnoj razini lani okrenula čak 4,5 milijardi kuna. To znači da u matičnoj državi ostvaruju samo šest posto prihoda. U samo godinu dana Infobip je povećao prihode čak 33 posto. Može se očekivati da će dogodine još napredovati među hrvatskim milijarderima, što zbog organskog rasta, što zbog preuzimanja američkog OpenMarketa, vodećeg B2B pružatelja rješenja za razmjenu mobilnih poruka, za oko 300 milijuna dolara, koje se upravo finalizira.

Samozatajni Mile Ćurković sa svojim Plodinama četvrti je po veličini trgovački lanac, ali je sa 4,37 milijardi kuna prihoda najveći u domaćem vlasništvu.

Stipo Matić konsolidira rezultate poslovanja svojih tvrtki u posebne cjeline – M SAN grupa, M SAN ulaganja, King ICT i PP Orahovica. Kad se zbroje ti rezultati s poslovanjem PPK Valpova, dobije se grupacija 'teška' 4,27 milijardi kuna prihoda u 2019., što Matića svrstava na deveto mjesto među domaćim poduzetnicima.

TOP 10 zatvaraju grupacije obitelji Pivac (Ivica, Miljenko i Neven Pivac). Zbrojili smo njihove dvije jake konsolidirane kompanije – Mesnu industriju Braća Pivac (zajedno s PPK Karlovačkom mesnom industrijom) i njihovu novu akviziciju – Kraš. Tome smo dodali i Vajdu i Soul Tourism, i tako dobili prihode od 3,36 milijardi kuna. Ta grupacija ima čak tri pojedinačne kompanije s više od milijardu kuna prihoda (MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija i Kraš).

Kompletnu listu svih sustava i tvrtki koje ostvaruju više od milijarde kuna prihoda možete pročitati u novom tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera

18. travanj 2024 11:24