Hrvatska
StoryEditor

Europsko vijeće za inovacije dodijelilo hrvatskom startupu Agrivi 1,15 milijuna eura

17. Siječanj 2022.
Matija Žulj

Europsko vijeće za inovacije dodijelilo je hrvatskom startupu Agrivi 1,15 milijuna eura u svrhu razvoja digitalnog savjetnika vođenog tehnologijom umjetne inteligencije, koji će savjetovati poljoprivrednike po pitanjima zaštite usjeva i sigurnosti hrane, piše Jutarnji list.

Poljoprivredni startup Agrivi jedan je od ukupno 99 startupa (u konkurenciji od 1099 kompanija) koje je Europska komisija izabrala u sklopu instrumenta Akcelerator EIC kako bi im pomogla da svoje tehnologije uspješno prenesu na tržište.

Savjetnik za agronomiju tvrtke Agrivi poljoprivredniku će služiti kao virtualni pomoćnik koji otkriva što je potrebno učiniti kako bi se zaštitili usjevi od štetnika i bolesti, preporučiti mu kako na najbolji način zaštititi usjeve predlažući proizvode za zaštitu usjeva koji su u skladu s EU i nacionalnim propisima te preporučiti kada je sigurno žeti usjeve analizom razdoblja čekanja zaštite usjeva i razine ostataka pesticida.

Većina poljoprivrednih gospodarstava u svijetu i diljem Europske unije u su mala i srednja koja se bore s usvajanjem naprednih rješenja digitalne poljoprivrede.

Agronomski savjetnik pogonjen umjetnom inteligencijom će poljoprivrednicima biti na raspolaganju svaki dan i moći će se jednostavno njime služiti kao virtualnim asistentom u obliku chatbota, poručuju iz Agrivija. Očekuje se da će savjetnik pogonjen AI-je na tržištu pojaviti najranije 2024. godine.

Europsko vijeće za inovacije dodijelilo je ukupno 627 milijuna malim i srednjim poduzećima iz 21 zemlje. Kompanije su odabrane nakon procesa, uvedenog u okviru programa Obzor Europe, koji je uključivao fazu provjere ideja i prijave koje su ocijenili vanjski stručnjaci i intervjua sa žirijem sastavljenim od investitora i poduzetnika. Najviše odabranih kompanije je iz Francuske, Njemačke i Španjolske.

Akcelerator EIC-a nudi bespovratna sredstva za nova poduzeća i mala i srednja poduzeća u iznosu do 2,5 milijuna eura u kombinaciji s ulaganjima u kapital kroz EIC fond u rasponu od 0,5 do 15 milijuna eura. Od pokretanja u ožujku 2021., više od 4000 startupova i malih i srednjih poduzeća poslalo je svoje ideje, a više od 1800 podnijelo je pune prijave.

U Europi se trenutačno nalazi više od 25 milijuna malih i srednjih poduzeća koja zapošljavanju više od 100 milijuna ljudi i čine oko 56 posto BDP-a EU-a.

Europski parlament u travnju je donio rezoluciju o uspostavi Obzora Europa, ključnog programa za istraživanje i inovacije.

Obzor Europa obuhvaća najveći proračun ikad za istraživanja i digitalizaciju u području digitalnih tehnologija te pruža potporu inovativnim malim i srednjim poduzećima te europskoj istraživačkoj infrastrukturi. Dodatnih milijardu eura osigurat će se za osnovna istraživanja koja se usmjeravaju putem Europskog istraživačkog vijeća.

26. svibanj 2024 11:38