Hrvatska
StoryEditor

Financial Times: Hrvatska je iskoristila tek dvije trećine dostupnih doza

26. Veljača 2021.
foto Dražen Lapić

Dok hrvatske vlasti i glavni hrvatski epidemiolog Radimir Čačić tvrde da nema dovoljno doza cjepiva, Financial Times ima nešto drugačije podatke. Naime, u tekstu objavljenom u četvrtak, o tijeku cijepljenja u Europi, ugledni svjetski dnevnik Hrvatsku smješta u skupinu europskih zemalja koje su iskoristile tek oko dvije trećine dostupnih cjepiva, što je u suprotnosti s tezama u Hrvatskoj.

FT tvrdi da u mnogim europskim zemljama problem više nije toliko manjak dostupnih doza nego loša organizacija cijepljenja i manjak volje građana da se cijepe, čak i u Njemačkoj. Tako neke zemlje poput Danske, Estonije i Litve stoje vrlo dobro s procijepljenošću, dok cijeli niz drugih zapravo ne koristi niti ono što ima. To u velikoj mjeri potvrđuje i svježa vijest Guardiana prema kojem je od 1,4 milijuna doza AstraZenece u Njemačkoj iskorišteno tek 190 tisuća, odnosno otužnih 13 posto. Drugim riječima, cjepivo propada.

Prema prikazanoj tablici u tekstu, Hrvatska je iskoristila 234 tisuće doza, što je prema podacima ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti) oko dvije trećine dostupnih doza. Britanski dnevnik napominje da podaci nisu sasvim precizni jer su podložni neredovitom izvještavanju članica i problemima s dobavom, no tablica neovisno o tome sugerira značajan nesrazmjer između dostupnih i iskorištenih doza, tim više što neke države imaju iskorištenost između 90 i sto posto, poput Estonije, Litve, Irske i Danske.

Konkretno, FT navodi da su Estonija i Litva iskoristile sve dostavljene doze, prema podacima od srijede, dok su Španjolska, Slovačka, Poljska, Portugal i Cipar iskoristili više od 80 posto. S druge strane, Belgija, Nizozemska, Hrvatska, Latvija, Luksemburg, Bugarska i Mađarska su slijedom istih podataka iskoristile oko dvije trećine dostupnih doza, ili manje. Podaci su podložni stalnim promjenama i razlikama u kvaliteti, ali sugeriraju jasno (ne)efikasnost cijepljenja u pojedinim zemljama i barem aproksimativnu iskorištenost dostupnih doza. Ako je suditi prema FT-u i ECDC-u, Hrvatska će zapravo morati pojačati svoju 'da se ne baci' strategiju.

14. travanj 2024 14:16