Hrvatska
StoryEditor

Fortenova: Na stolu zaduživanje od 400 milijuna eura kod američkog HPS-a

19. Studeni 2020.
Fabris Peruško
U novi se kredit ulazi zbog integracije i refinanciranja Mercatora, a planira se pokriti prodajom Leda. Iako nije bila navedena u prvom krugu odabranih kandidata za kupnju Leda, kako ekskluzivno doznajemo, u drugom bi se ipak trebala naći i Podravka

Nakon što se već jednom 'opekao' na Mercatoru, bivši Agrokor, današnja Fortenova grupa, čini se ponovno ide u zaduživanje radi Mercatora, s ciljem njegove integracije i refinanciranja i to, kako kaže naš izvor blizak poslovanju Grupe, za vrtoglavih 400-tinjak milijuna eura kod američkog fonda HPS Investment Partners. Čisto za usporedbu, Ivica Todorić je kupio Mercator po ne mnogo većoj cijeni od 550 milijuna. Novo zaduživanje očito se namjerava pokriti prodajom Leda, za kojeg su najveće ponude dali norveška Orkla ASA, angloamerički konglomerat Nomad Foods te češko-slovački konzorcij investicijskih fondova J&T Private Equity Group i Emma Capital. Iako nije bila navedena u prvom krugu odabira, kako ekskluzivno saznajemo, u drugom bi se ipak trebala naći i Podravka.

U Fortenovi nisu željeli komentirati ni potvrditi informacije o novom zaduživanju, ali, kako neslužbemo saznajemo, pitanje je dana kada će Upravni odbor blagosloviti tu odluku. Ono što nije jasno je zbog čega Fortenova ulazi u takav rizik 'naslijepo' jer bi logičnije bilo da najprije proda Ledo pa krene u refinanciranje Mercatora. Naime, do lipnja Fortenova mora HPS-u ionako platiti 150 milijuna eura, a dodatnih 400 milijuna ogromno je i rizično zaduživanje. Fortenovin menadžment zaduživanje očito namjerava pokriti prodajom Leda, odnosno čitavoga zamrznutog programa u regiji. Potencijalni kupci Leda u prvom krugu bili su spremni za Fortenovin zamrznuti program dati više od 600 milijuna eura, međutim, nitko ne može garantirati da će na kraju biti spremni toliko i platiti. Lako je moguće da, znajući da je Fortenova 'pritisnuta' rokovima i dugovima kod HPS-a, dogovorno ponude manju cijenu, jer fondovi to mogu i rade, ali onda bi već moglo biti kasno. Stoga nije isključeno da Fortenova, da bi imala backup, uskoro pokrene i prodaju segmenta pića (Jamnice), ako stvari krenu po zlu.

Troškovi refinanciranja kod HPS-a bili bi navodno triput veći od trenutačnih, ali čini se da je cilj iz igre izbaciti slovenske banke, iako nije jasno zbog čega je to prioritet. Očito u cijeloj priči nisu samo interesi trenutačnih stakeholdera već i dobavljača cijeloga maloprodajnog sustava Fortenove.

16. travanj 2024 07:32