Hrvatska
StoryEditor

Fortenova pregovara o prodaji PIK Vinkovaca, Osatina grupa najbliža preuzimanju

25. Ožujak 2021.
Mirko Ervačić

Fortenova grupa pregovara s nekoliko tvrtki o prodaji PIK Vinkovaca, a kao najizgledniji kandidat za preuzimanje spominje se Osatina grupa u vlasništvu Mirka Ervačića. Potvrdila su nam to dva izvora koja su dobro upućena u poljoprivredna i prehrambena tržišta u Hrvatskoj neovisno jedan o drugom, ističući da su pregovori između vlasnika ovih dviju kompanija pri kraju. Koje su, pak, još tvrtke zainteresirane za preuzimanje vinkovačke kompanije za sada nismo uspjeli saznati.

Iz Osatina grupe nismo dobili odgovor na naš upit, dok su iz Fortenove odgovorili da njihove poljoprivredne kompanije, kao i druge ključne operativne kompanije u segmentima maloprodaje i prehrane, drže vodeće tržišne pozicije na svim tržištima na kojima posluju. Stoga, ističu, ne iznenađuje da te kompanije 'privlače velik interes i ponude potencijalnih investitora već dugi niz godina'. No iako ne osporavaju da postoji interes investitora, ipak nisu potvrdili da se vode pregovori oko prodaje PIK Vinkovaca.

- U ovom trenutku Fortenova nije primila nikakve ponude ni za jedan od svojih biznisa na kojima bi se dalje radilo, osim onih koje smo ranije objavili – poručuju.

Dodaju da su u Fortenova grupi usredotočeni 'na proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, proces prijenosa dionica Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu koji je u tijeku te na dovršenje nekoliko preostalih prodaja neosnovnih društava'.

Potvrdi li se da se kompanija PIK Vinkovci (ratarstvo i proizvodnja voća i povrća) ipak prodaje, k tome Ervačićevoj Osatina grupi, bit će zanimljivo vidjeti što će biti s nekadašnjom njezinom tvrtkom kćerkom Vinka (voćnjak Borinci i tvornica za preradu povrća i voća u zamrznute proizvode) koja je nominalno prešla u vlasništvo Fortenova grupe, odnosno hoće li se prodati obje kompanije u paketu, ili će se za Vinku tražiti poseban ponuđač. Naime, Osatina grupa već ima organiziranu proizvodnju kao i PIK Vinkovci i Vinka, osim smrznutog segmenta.

17. travanj 2024 22:19