Hrvatska
StoryEditor

Gordana Deranja: Povećanje minimalca je klasični populizam i dodvoravanje biračima  

31. Listopad 2019.
Gordana Deranja,Predsjednica Hrvatske udruge poslodavacafoto Ratko Mavar

Minimalna neto plaća za 2020. godinu iznosit će 3.250 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.062,51 kunu, što je za 315,51 kunu ili za 8,3 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu, utvrđeno je Uredbom o minimalnoj plaći koju je u usvojila hrvatska Vlada i premijer Andrej Plenković. Slavodobitno je to najavljeno na sjednici i mada na prvu zvuči kao dobra vijest, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca nudi drugačije razmišljanje.

Predsjednica HUP-a kaže da je hrvatska udruga poslodavaca u svakom slučaju za povećanje plaća radnika, ali da je ovakav način povećanja 'minimalca' bez konzultacija s HUP-om nedopustiv.

- Mi smo za to saznali iz medija, što nikako nije korektno, a radi se o povećanju od 8,3 posto. Isto tako znamo da se u zadnje tri godine s ovim povećanjem minimalna plaća digla za oko 30 posto, pa se pitam koja to industrija može podnijeti. Naravno, referiram se na tekstilnu, drvnu, kožnu industriju. Ako želimo uništiti te industrije u svrhu predizbornih kampanja i populističkih mjera da bi se dodvorili biračima, samo neka izvole – rekla je Deranja komentirajući odluku Vlade.

Dodala je kako je ovaj potez veoma nekorektan te da prije ovakvih odluka treba razgovarati.

- Vidimo što se događa u njihovim javnim poduzećima, gdje je sad upitan i Đuro Đaković, znamo što se dogodilo u Uljaniku gdje su oni u vlasništvu. Podizanja plaća u javnom sektoru, a da ništa nisu poduzeli kako bi bili učinkovitiji i u službi privatnog sektora i građana loš je potez. Jednostavno svima povećavaju bez obzira radi li se ili ne o tome ima li viška ili nema. Svi dobivaju veće plaće, to je ludilo koje jednom treba stati jer privatni sektor ne može pokriti te njihove prevelike apetite. Smatram da je nužan dijalog, a ne populističke, predizborne i ishitrene odluke. Žao nam je da nema dijaloga – kaže je Deranja.

Predsjednica HUP-a dodaje kako realni sektor samo plaća Vladina izvolijevanja te da je takvo stanje neodrživo.

- Treba razmišljati dugoročno, nama je dosta Vlada koje razmišljaju samo o svom mandatu i kako dobiti sljedeće izbore. Mi hoćemo Vladu koja ima jasnu dugoročnu viziju u kojem smjeru Hrvatska ide i može li u tom smjeru i opstati – kaže Deranja i dodaje:

- Imamo neodrživ mirovinski sustav, katastrofalnu javnu upravu, enormni broj javnih službenika, Zakon o radu koji se odnosi samo na radničku klasu....do kad više – pita se na kraju predsjednica HUP-a Gordana Deranja. 

02. ožujak 2024 16:53