Hrvatska
StoryEditor

Hanfa Spanu odobrila izlazak na Zagrebačku burzu

08. Srpanj 2021.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrilo prospekt tehnološke tvrtke Span za javnu ponudu 578.200 redovnih dionica te uvrštenje njih 1,96 milijuna na Zagrebačk burzu, što će biti prvi izlazak jedne tehnološke tvrtke na domaću burzu nakon 18 godina.

Hanfa je donijela rješenje kojim se tvrtki Span odobrava jedinstveni prospekt za javnu ponudu do 578.200 redovnih dionica, ukupne  nominalne  vrijednosti 5,78 milijuna kuna i za uvrštenje na uređeno tržište 1,96 milijuna redovnih dionica, ukupne nominalne vrijednosti 19,6 milijuna kuna.

Riječ o uvrštenju prvih tehnoloških dionica za trgovanje na domaćem tržištu nakon punih 18 godina, odnosno nakon srpnja 2003. godine, kada su na tadašnju javnu kotaciju ZSE uvrštene dionice Ericssona Nikole Tesle, ističu iz Hanfe.

Span je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija, a izlaskom na domaće uređeno tržište kapitala želi omogućiti nastavak širenja svog poslovanja.  Dionice će biti uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze, navode iz Hanfe.

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), u vlasničkoj strukturi Spana su ponajprije vodeći ljudi te tvrtke - predsjednik uprave Nikola Dujmović ima 35,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, Span d.d. drž 31,08 posto dionica, članovi uprave Damir Bočkal i Marijan Pongrac po 7,68 posto, a slijede zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Zvonimir Banek sa 7,53 posto dionica, predsjednik NO Jasmin Kotur s 3,71 posto udjela, itd.

Inače, u posljednjih godinu dana pet je novih izdavatelja u Hrvatskoj uvrstilo svoje vrijednosne papire na Zagrebačku burzu. 

Kako ističu iz Hanfe, posljednje uvrštenje dionica ukazuje da postoji interes rastućih i perspektivnih kompanija da kroz domaće uređeno tržište kapitala financiraju nove investicije te da se izlaskom na burzu dodatno žele izložiti većoj transparentnosti prema svim dionicima i to ne samo financijskog poslovanja već i njihovog korporativnog upravljanja.  

Upravno vijeće Hanfe donijelo je i rješenje kojim se tvrtki Meritus ulaganja odobrava pojednostavljeni prospekt u vezi s javnom ponudom najmanje 122.000, a najviše 140.000 redovnih dionica, izdanih na ime, u nematerijaliziranom obliku, bez nominalnog iznosa i uvrštenjem na uređeno tržište najmanje 122.000, a najviše 140.000 redovnih dionica.

29. studeni 2022 05:07