Hrvatska
StoryEditor

HBOR, Erste i HPB: Jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika

23. Travanj 2020.
Tamara Perko, Predstavljanje Strategije poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za razdoblje 2020. – 2024. te preliminarnih rezultata poslovanja u 2019. godini.foto Ratko Mavar

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je s Erste&Steiermärkische bankom (ESB) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti jednostavnije odobrenje novih kredita za likvidnost, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju triju banaka. Tim sporazumom omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor. Ta mjera će trajati do kraja godine, a moći će je koristiti izvoznici iz svih sektora, navodi se.

Korisnici osiguranja bit će banke, koje će temeljem vlastitih kriterija i poslovnih politika odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, odnosno poslovnim subjektima koji su u zadnjoj poslovnoj godini za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza. Banke će, prema unaprijed dogovorenim uvjetima prihvatljivosti i troškovima osiguranja, samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj kredita koje HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina, navodi se u priopćenju.

“Taj program osiguranja HBOR provodi kako bi izvoznicima koji su se susreli s poteškoćama u poslovanju kao posljedicom pandemije Covid-19 omogućio jednostavnije i brže odobrenje kredita za likvidnost", istaknula je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko. Napominje kako će po izmjeni Uredbe o osiguranju, koja je u tijeku, banke moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. "Očekujemo da će se provedbi tog programa uskoro pridružiti i druge banke“, kazala je Perko.

Član uprave Erste banke Boris Centner izjavio je da ulažu sve potrebne napore kako bi i u dijelu kreditiranja za očuvanje likvidnosti dali svoj doprinos i poslovnim subjektima i na takav način omogućili da lakše prebrode trenutačnu situaciju.

"Erste banka raspolaže dovoljnom količinom likvidnosti, a tim portfeljnim osiguranjem ostvaren je jedan od bitnih preduvjeta za financiranje naših klijenata izvoznika, ali i svih ostalih izvoznika koji apliciraju za kredit u Erste banci“, rekao je Centner. Predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina istaknuo je da će realizacijom tog sporazuma s HBOR-om, HPB dodatno olakšati poslovanje hrvatskih poduzetnika osiguranjem nove likvidnosti za izvoznike.

"Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost omogućuje nam bržu i ciljanu podršku financiranja malih i velikih poduzetnika iz svih gospodarskih sektora koji su u prethodnoj godini ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u poslovnim prihodima, a ta nova kreditna linija za likvidnost predviđa odobravanje počeka do 1 godine te rokove otplate do 5 godina“, rekao je Badurina.

Europska komisija je 6. travnja potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost, s kreditnim potencijalom od šest milijardi kuna.

09. kolovoz 2022 04:35