Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska i EU potpisale Memorandum o početku proizvodnje eurokovanica

10. Rujan 2021.

U petak 10. rujna 2021., nakon sastanka čelnika Eurogrupe, u Brdu kod Kranja je potpisan Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske, država članica europodručja i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje, navodi se u priopćenju. Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura, što uključuje i izradu određene količine testnih eurokovanica. Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Hrvatska na temelju Memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna, izbor nacionalne strane Republike Hrvatske na eurokovanicama, provedbu tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremu proizvodnog pogona za izradu eurokovanica, nabavu pločica za kovanje eurokovanica, nabavu i izradu alata za kovanje eurokovanica, izradu testnih primjeraka eurokovanica te izradu eurokovanica.

- Memorandum nam omogućava da nastavimo s pripremnim aktivnostima za proizvodnju eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom. Također, on označava važan korak prema ostvarenju naše namjere da sve učinimo spremnim za uvođenje eura 2023. godine, nakon odluke Vijeća EU-a. Ostajemo potpuno predani ostvarenju našeg cilja uvođenja eura - rekao je guverner Boris Vujčić.

28. rujan 2023 20:32