Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska otvara granice za Slovake, Čehe, Mađare i Austrijance

21. Svibanj 2020.
Turizam 2020
Ministar turizma Gari Cappelli najavio je u srijedu da će Hrvatska 29. svibnja otvoriti granicu za građane Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije, a prije toga će biti objavljena i aplikacija koje će omogućavati brži protok kroz granicu.

Cappelli je to izjavio u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU-a, druge održane u zadnjih mjesec dana u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Kazao je da kada postoje slične epidemiološke situacije u pojedinim zemljama, po principu nediskriminacije, bilateralno će se dogovarati i mogućnost otvaranja granica.

- Mi smo sa Slovenijom imali taj dogovor i to za početak funkcionira - kaže Cappelli te najavljuje da će se s 29. svibnjem isto napraviti i s još četiri -pet zemalja, oko čega se detalji još dogovaraju, a to će uključivati Slovačku, Češku, Mađarsku i Austriju.

- Da građani iz tih zemalja, iz gospodarskih razloga, vlasnici kuća, brodova i slično, mogu doći u Hrvatsku, slično kao i Slovenci, bez da budu u karanteni - pojasnio je Cappelli.

S otvaranjem prema tim zemljama srednje Europe, još uz Njemačku te kasnije Poljsku, Hrvatska zaokružuje više od 60 posto svog ukupnog turističkog prometa, navodi Cappelli, dodajući da se za kasnije eventualno mogu očekivati i gosti iz Italije. Pritom napominje da su svi suglasni da zemlje idu u bilateralne dogovore oko dolazaka turista, a kaže da većina zemalja EU-a najavljuje labavljenje u turističkom i ugostiteljskom sektoru do 15. lipnja.

Najavio je i da ministarstva uprave i turizma, zajedno s MUP-om, pripremaju i internetsku aplikaciju za što brži protok građana kroz granicu i olakšavanje kontrole, a bit će gotova prije 29. svibnja. Izradit će se za ulazak u Hrvatsku, a bit će ponuđena i drugim zemljama.

Paket Komisije za oporavak gospodarstva 27. svibnja

Na sastanku ministara turizma su između ostalih sudjelovali i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton te povjerenica za transport Adina-Ioana Valean, u kontekstu toga da su krizom zbog koronavirusa najviše pogođeni turizam i promet.

Objava prijedloga mjera Komisije za oporavak europskog gospodarstva očekuje se 27. svibnja, kada bi se trebalo znati i koliko će koja zemlja dobiti sredstava, pa tako i Hrvatska, pa će i znati koliko će se moći pomoći i tim dvama sektorima. Naime, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i gospodarske sektore u Uniji. Pritom se radi o financijskoj pomoći a ne kreditu, a Komisija bi tu svotu trebala prikupiti preko zajedničkih obveznica.

Raspravljano i o vaučerima

Europski ministri turizma na sastanku su raspravljali i o pitanju vaučera, a oko toga nije postignut konsenzus, pri čemu jedan dio zemalja podupire njihovo uvođenje.

- Tu smo još bili na neki način u raskoraku, to će se u još ovih tjedan do dva raspravljati i onda donijeti neki zaključci na temelju kojih ćemo zauzeti zajednički stav - izjavio je Cappelli.

Naime, Komisija je nedavno objavila da ostaje pri stajalištu da se moraju štititi prava potrošača koja predviđaju da se za otkazane letove mora vratiti novac ako putnik na tome inzistira, s tim da je dopušteno ponuditi vaučer ali samo ako na to putnik pristaje. Također, Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte budu dovoljno atraktivni kako građani ne bi inzistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje neupitno pravo.

Turistički sektor treba ponovno pokrenuti na načelima održivog razvoja

- Ponovno pokretanje ovog sektora trebalo bi koristiti za primjenu načela održivog razvoja u destinacijama uz podršku digitalnih tehnologija jer je turizam ključan kao izvor prijeko potrebnog prihoda za lokalne zajednice i pojedince - izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Europski ministri razgovarali su o Paketu smjernica i preporuka za turizam i promet koji je Europska komisija predstavila prošlu srijedu. Paketom se predviđa postupno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno pokretanje turizma uz poštivanje zdravstvenih mjera. 

Komisija je preporučila da vanjske granice EU-a ostanu zatvorene do 15. lipnja, a unutar paketa preporuka i mjera navodi i kriterije za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i zdravstvene protokole za smještajne objekte.

Kako se ljetna sezona brzo približava i postoji snažan pritisak pružatelja turističkih usluga jer još uvijek imaju mnogo otvorenih pitanja koja se odnose na ponovno pokretanje i provedbu smjernica i mjera Komisije, na konferenciji je istaknuto kako je potrebno definirati rokove i uvjete za provedbu Paketa i nastavak dijaloga između država članica, stoji u priopćenju.

Ministri turizma EU-a slažu se da je potrebna 'daljnja suradnja na razini EU-a' te ohrabrivati turistički sektor da bude 'kreativan i prilagodljiv promjenama', navodi se u priopćenju. 

04. prosinac 2022 11:18