Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski startupovci osmislili novi turistički proizvod: električni romobil-vodič

29. Travanj 2021.
Predstavljanje prvog hrvatskog električnog romobila i aplikacije za najam - Rolla.foto Ratko Mavar
Entuzijastičan tim startupa IDDI u četvrtak je u dvorištu privatne osnovne i srednje škole Epoha predstavio novi hrvatski turistički proizvod - električni romobil koji može služiti i kao turistički vodič.

Rolla, električni romobil za najam dizajniran i proizveden u Hrvatskoj, dolazi u paketu s punionicom i mobilnom aplikacijom, a od idućeg mjeseca moći će se unajmiti u Campingu Plitvice i Plitvice Holiday resortu te u hotelu Premantura koji se nalazi u neposrednoj blizini zaštićenog područja rta Kamenjak.

Budući da je najam u potpunosti automatiziran, romobil se ne može koristiti bez mobilne aplikacije koja je, kako ističu osnivači startupa IDDI, trenutno jedan od najsigurnijih turističkih vodiča.

- Rolla električni romobil razvili smo baš imajući u vidu najam odnosno naš doprinos poticanju globalne mikromobilnosti i ekološke osviještenosti. Korisnici će kroz Rolla aplikaciju u kombinaciji s romobilom moći birati personalizirane rute i prema odabranim parametrima dobivati informacije o lokalnim znamenitostima i događanjima. Puno je neprospavanih noći iza nas, puno uloženog truda i rada i nadamo se da će i korisnici prepoznati sve odlike Rolle kao što mi vjerujemo da smo napravili odličan, siguran i zabavan proizvod za naše korisnike - izjavio je Ivan Šimatović, jedan od idejnih začetnika Rolle i direktor tvrtke IDDI.

image
Ivan Šimatović i Nikolina Tarnovski
foto Ratko Mavar

Zasad su proizveli 40 električnih romobila i 8 punionica s po pet mjesta za punjenje. Doznaje se da su zasad primarno fokusirani na suradnje s turističkim sektorom, ali ne isključuju mogućnost da će u budućnosti biti dio smart city rješenja budući da imaju karakteristike danas veoma poželjne elektromobilnosti i mikromobilnosti. Romobil, punionica i aplikacija su djelo mladih hrvatskih stručnjaka, no neke komponente, poput motora, uvezene su iz Kine.  

Krenuli su polako s turističkim destinacijama i s Hrvatskom, no kako romobil uz svoje cjelovito digitalno i infrastrukturno rješenje ima dodanu vrijednost, vjerojatnost je velika da će ga u narednim godinama ponuditi i stranim tržištima.

- Naša tvrtka IDDI osnovana je službeno početkom prošle godine, iako su dečki priču o prvim idejama i samom konceptu započeli još pola godine ranije. Ta ideja i koncept razvijen je danas pod našim brendom Rolla koji predstavlja paket – električni romobil, mobilnu aplikaciju i punionicu koja upotpunjuje koncept automatiziranog najma. Cijela ideja pretočena je u konkretni paket proizvoda samo i isključivo zahvaljujući cijelom timu bez čijeg znanja, volje i požrtvovnosti ovo danas zaista ne bi bilo moguće - rekla je na predstavljanju Nikolina Tarnovski, PR i marketing menadžerica tvrtke IDDI.

Romobil je nešto robusniji da bi mogao izdržati putnike veće kilaže, promjer kotača je stoga veći, a gume su poluterenskog profila. Ugrađen je i snažniji motor koji omogućuje vožnju uz uzbrdice, a jednim punjenjem može se voziti oko dva sata, odnosno prijeći 50-ak kilometara. Premda je motor snažniji, brzina kojom se kreće bit će ograničena. Jednom kad se donesu promjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji bi trebao propisati kako u Hrvatskoj upravljati električnim romobilima, možda se i tu uvedu neke izmjene, ali dotad će dozvoljena brzina biti 'konzervativna'. Romobil ima i specijalni dodatak, žmigavce. 

Početna usluga najma bit će pet kuna, svaka minuta se plaća 1,10 kuna, odnosno ako se aktivno ne koristi, upola manje.

Osnovan prošle godine zagrebački startup za izradu inovativnih elektroničkih rješenja čini tim od osam stručnjaka iz područja elektronike, elektrotehnike, strojarstva i drugih srodnih područja. Plan im je nastaviti razvijati i unaprjeđivati svoj prvi proizvod, stoga su pokrenuli crowdfunding kampanju na platformi Croinvest.eu. Njome će se prikupljati sredstva za izradu studije i razvoj komponenti romobila od biorazgradivih materijala poput konoplje.

Projekt Rolla bio je i dio natjecanja Startup factory by Zicer.hr.

19. travanj 2024 12:41