Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Hrvoje Bujas: Prijeti nam podjela na ‘naše‘ i ‘njihove‘, na javni i privatni sektor

10. Studeni 2020.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Udruga Glas poduzetnika, osnovana u poduzetničkoj muci izazvanu koronakrizom i lockdownom, profilirala se kao najradikalniji kritičar Vladinih mjera, i najglasniji zastupnik poslovnog sektora, pogotovu malih poduzetnika. Utoliko je zanimljivija SWOT analiza jednog od pokretača te udruge. Hrvoje Bujas nije samo prvi čovjek Glasa poduzetnika, nego i jedan od osnivača tvrtki koje stoje iza portala za kupnju Crnojaje.hr, tražilice nekretnina GoHome i sustava za online kupnju auto osiguranja Osiguraj.me.  

image
foto
   

U svojoj je analizi Bujas ponovio zalaganje za ukidanje većine parafiskalnih nameta (uključujući obvezne članarine u HGK-u, HOK-u, TZ-u...). Ne čude ni njegove kritičke strijele odapete prema državi i njenoj prevelikoj i neefikasnoj birokraciji, pravosuđu kao rak-rani društva, političarima koji nisu hrabri i voljni provesti ključne reforme…

Izdvojili bismo dvije podjele koje je zorno detektirao. Među prijetnje je uvrstio 'eskaliranje podjela u društvu na 'naše' i 'njihove', na javni i privatni sektor'. 'Naše' i 'njihove' možemo protumačiti kao podjelu na tvrtke koje dobivaju poslove od središnje i lokalne države, koje su politički bliske vlasti, spremne uskočiti s legalnom donacijom za stranku i nelegalnom 'pinkom' za dužnosnike, i sve ostale, koji nisu u tom krugu.

A razlike između javnog i privatnog sektora upravo eskaliraju u koronakrizi. Dok privatni sektor bije bitku za preživljavanje, prisiljen je smanjivati plaće, davati otkaze, zatvarati tvrtke, država u sklopu proračunskih izdataka ni u rebalansu ne pokazuje neku novu štedljivost, a sindikati u državnom i javnom sektoru traže isplatu povišica dogovorenih prije pandemije.  

20. travanj 2024 05:54