Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski telekom mora u roku od 24 sata objaviti natječaj za prodaju Optima telekoma

30. Siječanj 2020.
Piše:
piše Lider/Hina
[email protected]

Hrvatski telekom (HT) do petka, 31. siječnja, ima rok za objavu međunarodnog natječaja za prodaju svojih dionica u Optima telekomu, objavila je u četvrtak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), uz najavu da će taj natječaj biti objavljen u tiskanom izdanju "Financial Timesa". 

AZTN je, naime, na svojim internet stranicama objavio da je u siječnju ove godine prihvatio četvrto polugodišnje izvješće povjerenika Deloittea za nadzor koncentracije HT-a i Optime. 

- Pored redovitog polugodišnjeg izvješća, povjerenik je izvijestio AZTN da je HT, u skladu s rješenjem AZTN-a od 9. lipnja 2017. o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT-a i Optime, započeo s radnjama u smislu organiziranja konkurentnog međunarodnog javnog natječaja za prodaju dionica Optime te će do 31. siječnja 2020. objaviti oglas u svezi prodaje u jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu, konkretno u tiskanom izdanju dnevnika 'Financial Timesa -, navode iz AZTN-a. 

Povjerenik je također izvijestio da će HT o tome odgovarajuću objavu imati i na Zagrebačkoj burzi, a iz AZTN-a najavljuju da će o daljnjim radnjama u tom postupku pravovremeno obavijestiti javnost putem svojih službenih mrežnih stranica. 

Inače, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrila koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, do 9. srpnja 2018. godine. Rješenjem, pak, iz lipnja 2017. HT-u je produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. 

HT je 18. lipnja 2014. preuzeo upravljanje Optima telekomom, nakon predstečajne nagodbe Optime. U tom je postupku, nakon provedene konverzije potraživanja u temeljni kapital, HT stekao 5.203.098 dionica Optima telekoma, što čini 9,22 posto vlasničkog udjela. Upravljanje Optimom je preuzeo temeljem ugovora kojim Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik OT-a, prenosi na HT upravljačka prava stečena u predstečajnoj nagodbi Optime. Zagrebačka banka u OT-u tada je imala 45,45 posto vlasničkog udjela.

Po posljednjim podacima sa Zagrebačke burze, najveći vlasnički udjel u Optima telekomu imaju Zagrebačka banka, 36,9 posto, potom HT Holding 17,4 posto, HPB 6,1 posto, itd. 

19. travanj 2024 09:19