Hrvatska
StoryEditor

HUT o preporukama HZJZ-a: Neka rješenja nedovoljno precizna, ali vjerujemo da će se to promijeniti

12. Svibanj 2020.
Veljko Ostojićfoto Ratko Mavar

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja nove preporuka HZJZ-a za rad hotela, kampova i drugog smještaja, a iako su neka rješenja nedovoljno precizirana najvažnije je da u konačnici hotel ostaje hotel, a kamp kamp, istaknuo je za Hinu direktor te udruge Veljko Ostojić.

- Nove preporuka za rad hotela i kampova u izmijenjenim uvjetima doživljavamo kao rezultat vremena i okolnosti u kojima su donesene. Iako su neka rješenja nedovoljno precizna, pretpostavljamo da je to rezultat obujma posla koji HZJZ ima i vjerujemo kako će se i to mijenjati u skladu s epidemiološkom situacijom - poručio je Ostojić dan nakon što je u Hrvatskoj omogućeno otvaranje ugostiteljskih i smještajnih objekata te objave novih HZJZ preporuka za smještajne objekte u sklopu treće faze popuštanja mjera u sprječavanju širenja koronavirusa.

 

Ostojić je naglasio i da preporuke iziskuju znatne dodatne troškove, ali i da je upitno u kojoj će se mjeri ta ulaganja uopće moći vratiti s obzirom na neizvjesnost ove turističke godine.

- Slijedom preporuka, u trenutnim uvjetima, otvaraju se manji hoteli s à la carte restoranima, koji su u znatnoj mjeri okrenuti domaćim gostima. Veliki hoteli u pravilu će početi s radom kada se normalizira prijelaz granica - iznosi Ostojić.

HZJZ (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) sinoć je objavio preporuke za rad hotela, kampova, iznajmljivača smještaja i marina, uz niz općih pravila o fizičkoj udaljenosti od 1,5 metra u na cijelom unutarnjem i vanjskom prostoru objekta, uključujući restorane, recepcije, plaže, barove i druga mjesta.

Preporučuje se uporaba dezinfekcijskih sredstava, jednokratnih papirnatih ručnika te postavljanje vidljivih obavijesti za turiste i zaposlenike s informacijama o higijenskim mjerama, telefonima službi i drugom, kao i prijava/odjava na recepcijama u manje od 15 minuta, s najavom ili digitalno, te određivanje maksimalnog broja osoba za dizala.

Pojačano čišćenje javnih i posebice sanitarnih prostora (svaka dva sata ili češće), ograničenje istovremenog korištenja sanitarnog čvora većem broju ljudi (npr. u kampovima), zamjena sušila za ruke papirnatim ručnicima također su neke od preporuka, kao i u dogovoru s gostima rjeđe ulaženje sobarica u sobe i ako je moguće organizacija dvosmjenskog rada.

Koristiti se mogu i bazeni, ali uz preporuke češćeg čišćenja i manjeg broja kupača, a dosta preporuka ima i za kuhinje, ventilacije, wellness sadržaje, kao i za prijevoz autobusima, kombijima, te za izlete turističkim brodovima, turističke vodiče i druge.

26. travanj 2024 01:22