Hrvatska
StoryEditor

HZJZ nema nikakav plan za cijepljenje djece i mladih

28. Listopad 2021.

Kako se epidemija opet razbuktala, a mnogi uvaženi stručnjaci uzrok tome nalaze u mlađoj populaciji i djeci čije se školovanje i odrastanje opet s lakoćom polaže na oltar borbe protiv Covida, priupitali smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kakav je plan za cijepljenje ovih dobnih skupina. Naime, Europska agencija za lijekove odobrila je dosad cjepiva Moderne i Pfizer/BioNTecha za primjenu na djeci od 12 do 17 godina i neke su države već počele provoditi programe cijepljenja u ovim dobnim skupinama. S druge strane, u Hrvatskoj se plan i program cijepljenja djece i mladih jedva spominje, iako cjepiva ima dovoljno, odobrenje na razini EU postoji, epidemija bukti, a jedini način da podivljali Covid bude stavljen pod kontrolu predstavlja cijepljenje.

HZJZ smo zato pitali postoje li neki konkretni planovi za procjepljivanje djece i mladih, odnosno razmišlja li se barem o nekakvoj kampanji promoviranja cijepljenja. U odgovoru, Zavod nas je uputio na dokument dostupan na njihovim internetskim stranicama koji se svodi na, nije teško pogoditi, dobru volju. Baš kao i u slučaju punoljetnih građana, cijepljenje djece određeno je kao dobrovoljno, pa tko želi može, tko ne želi ne mora. I to je sve što HZJZ ima reći po pitanju cijepljenja dežurnih krivaca za svaki novi val (uz Gordana Lauca). Doduše, u državi s tolikim nepovjerenjem prema cijepljenju, ne čudi rezerviranost, zapravo plahost, donositelja odluka. Kada dobar dio roditelja s gnušanjem odbija cijepljenje sebe i savjetuje najugroženijima u obitelji da to ne čine, za očekivati je još agresivniju reakciju na spominjanje djece, pa su zdravstvene vlasti (čitaj:vlada) očito odlučili jednostavno ignorirati ovaj problem. Daleko je jednostavnije djeci oduzimati mladost i demontirati njihov proces socijalizacije i obrazovanja, nego ih probati aktivnije procijepiti.

Uglavnom, za ono malo roditelja koje iz nekog čudnog razloga ipak interesira cijepljenje djece, HZJZ navodi sljedeće: 'Cijepljenje sve djece i mladih u dobi 12 i više godina je dobrovoljno. Djeca odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu se koristiti i sve druge dostupne mogućnosti: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl.' Što se pak škola tiče, 'ravnatelji svih srednjih škola, a posebno ravnatelji srednjih škola u kojima se provode programi za koje je nužno omogućiti povećanu razinu sigurnosti od zaraze (programi iz točke 4.), kao i ravnatelji učeničkih domova trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku odnosno zavodu za javno zdravstvo radi organizacije dobrovoljnog cijepljenja'. Nadalje, učenici cijepljenju pristupaju sami uz pisanu suglasnost roditelja/skrbnika ili u pratnji roditelja/skrbnika, sukladno želji, odluci i mogućnostima roditelja/skrbnika i djeteta. 'Dolazak roditelja/skrbnika posebno potičemo ako oni sami još nisu cijepljeni, kako bi se cijepili zajedno sa svojom djecom. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom/pristupanjem cijepljenju', poručuju iz HZJZ-a. Uostalom, da parafraziramo poznati skeč montipajtonovaca, što su cjepiva ikada učinila za nas?

26. travanj 2024 15:52