Hrvatska
StoryEditor

Inicijativa ‘HUP za HUP‘ pokrenula lavinu promjena

26. Srpanj 2020.
Petar Šimićfoto Dražen Lapić
Proizašla iz bunta nekoliko članova, Inicijativa je ubrzo okupila četrdesetak ljudi i dobila potporu Skupštine. Bit je u tome da se ubuduće prema Vladi nastupa s usklađenim stajalištima svih granskih udruga

Nezadovoljna dosadašnjim načinom rada Hrvatske udruge poslodavaca, aktivistička struja pokrenula je Inicijativu za hrabriji, uključiviji i pravedniji HUP – 'HUP za HUP'. U kratkom vremenu pokrenula je lavinu promjena koje su se očitovale u odlasku HUP-ove predsjednice i direktora, a sve veći utjecaj ima i u aktivnim tijelima poput Skupštine.

Četrdesetak aktivista organiziralo je više od dvjesto sastanaka i konzultacija s hupovcima iz granskih udruga i grupacija iz raznih područja i njihova stajališta ugrađeni su u program rada Inicijative, koja na čelu nema pojedinca, već programski tim. U njemu su predsjednici granskih udruga i regionalnih ureda: Boris Drilo, Mihael Furjan, Igor Škrgatić, Zdravko Plazonić, Denis Sušac, Mislav Balković, Pavo Ćorluka, Boris Trupčević, Ognjen Bagatin, Jerko Jakšić,​ Ivan Ante Nikolić,​ Hrvoje Balen,​ Tomislav Makar,​ Manuela Šola,​ Hrvoje Soldan,​ Mario Sekulić,​ Petar Šimić,​ John M. Gašparac i Mira Hajdić.

U programu Inicijative navedene su neke ključne promjene, npr. jačanje uloge Skupštine kao glavnog izbornog tijela koje izravno bira članove izvršnog i nadzornog odbora te potvrđuje članove Savjeta HUP-a. Skupština će ubuduće biti odgovorna za prihvaćanje financijskog i programskog izvješća te određivanje visine članarine. Vijeće članova i dalje će postojati i u njemu će granske udruge usklađivati svoja stajališta kako bi se prema Vladi i drugim tijelima HUP mogao predstavljati s jedinstvenim stajalištem, a ne suprotstavljenim interesima. Izvršni odbor bit će operativni tim koji osmišljava provedbene okvire za temeljne politike Udruge. Dosadašnja ekskluzivna pojavnost HUP-ova predsjednika dopunit će se timom dvaju potpredsjednika iz redova članova Izvršnog odbora.

Na sjednici Vijeća članova prošlog je tjedna u Izvršni odbor imenovan vlasnik tvrtke Primaco ​Petar Šimić kao predstavnik Udruge malih i srednjih poduzetnika.

– Ideja je da se u ovoj reformi više ovlasti da tijelima, odnosno timovima, a manje pojedincima. Na prošloj skupštini u Vijeće članova ušlo je petoro kandidata iz Inicijative za koje se glasalo dvotrećinskom većinom. To je dobar pokazatelj potpore koju je dobila Inicijativa – kaže Šimić.

Za nekoliko dana 'HUP za HUP' dat će i prijedlog svojih kandidata za budućeg predsjednika HUP-a, među kojima su se već isticala dva imena – Boris Drilo i Mihael Furjan.

22. travanj 2024 18:23