Hrvatska
StoryEditor

Inovacijska platforma - na jednom mjestu informacije o istraživanjima i razvoju

13. Studeni 2020.
inovacije platforma

Inovacijska platforma na jednom mjestu nudi sve važne informacije vezane uz istraživanje, razvoj i inovacije, dokumente, zakone i novosti u tom sektoru, mogućnosti financiranja projekata te će biti iznimno snažan komunikacijski kanal svih dionika inovacijskog sustava, istaknuto je u petak na predstavljanju te plaforme. 

Nacionalna inovacijska platforma zamišljena je kao ključno mjesto za razmjenu podataka, ideja, projekata i iskustava stručnjaka i znanstvenika koji se bave istraživanjem i razvojem. Glavni je cilj platforme potaknuti rast i razvoj gospodarstva te povećati produktivnost poslovnog ali i znanstveno-istraživačkog sektora, rečeno je na online predstavljanju te platforme u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

Sama platforma ima javni i zaštićeni dio, pri čemu javni dio pruža sve informacije o najnovijim događanjima, trendovima, ali i o inovacijskom sustavu, svim dionicima nacionalnog inovacijskog lanca, kao i o izvorima financiranja.

Zaštićeni dio je namijenjen samo registriranim korisnicima i služi kao komunikacijski kanal inovacijske mreže za industriju, tj. članova Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju i svih članova tematskih inovacijskih vijeća. 

Platformom se želi potaknuti suradnja na zajedničkim inovativnim projektima pa je njen važan dio "Tržište ideja", gdje se mogu pronaći projekti za suradnju ili predložiti projektne ideje te tako pronaći partneri. 

Voditelj odjela za inovacijski sustav HGK Mateo Ivanac objasnio je kako je platforma razvijena i zbog nedostatka komunikacije, posebno digitalnim putem, između javnog, poslovnog i znanstvenog sektora, nedostatka ulaganja poslovnog sektora u istraživanje u razvoj, manjka informacija vezanih uz financiranje inovacijskih projekata i sl. 

- Nova platforma riješit će dio tih problema - rekao je Ivanac, dodajući da je platforma napravljena s ciljem da potakne komunikaciju i jaču suradnju između privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora odnosno svih dionika nacionalnog inovacijskog sustava te digitalizacije inovacijskog sustava.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman kazala je da je inovacijski sustav do sada bio rascjepkan te je platforma bila potrebna kako bi se bolje povezalo gospodarstvo sa znanstveno-istraživačkim institucijama. 

- Na platformu gledamo kao na alat, odnosno mrežu kroz koju će se moći dobiti uvid u strateške dokumente te mogućnosti mapiranja kapaciteta poslovnog sektora za istraživanje i razvoj. Njime će se poticati i daljnja suradnja i umrežavanje sa znanstveno-istraživačkim sektorom - rekla je Mikuš Žigman i dodala da će se u narednom razdoblju više raditi na općoj digitalizaciju ukupnog državnog sustava. 

Najavila je da će Ministarstvo i dalje poticati ulaganja u istraživanje i razvoj s ciljem da ta ulaganja  budu 2,5 posto BDP-a u idućih nekoliko godina. 

Nacionalna inovacijska platforma uspostavljena je i djeluje u sklopu strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tematska inovacijska vijeća osnovana su u pet područja u kojima Hrvatska vidi da može biti konkurentna na globalnoj razini. To su tematsko inovacijsko vijeće za zdravlje i kvalitetu života, za energiju i održivi okoliš, za promet i mobilnost, za sigurnosti te za hranu i bioekonomiju.

26. travanj 2024 20:50