Hrvatska
StoryEditor

Ivana Gažić imenovana članicom Upravnog odbora Makedonske burze

31. Svibanj 2021.
Ivana Gažićfoto Saša Ćetković

Dugogodišnja suradnja dviju regionalnih burzi dovela je do toga da je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić imenovana članicom Upravnog odbora Makedonske burze. 

- Vezano uz viziju razvoja Makedonske burze, možemo reći da su naša dva tržišta vrlo bliska. Konsolidacija je prirodan razvojni put ne samo manjih već i globalnih, velikih tržišta kapitala. Cilj je tržištima osigurati veću vidljivost, a ulagateljima i kompanijama kvalitetnu i ekonomičniju uslugu te više prilika i za ulaganje, i za prikupljanje kapitala. Ovoga trenutka možemo samo dodati da niz godina uspješno surađujemo s kolegama iz Makedonije i namjera nam je dodatno produbljivati ovu suradnju na obostrano zadovoljstvo i korist za obje naše ekonomije - rečeno je iz Zagrebačke burze na Liderov upit.

Nakon što je Zagrebačka burza krajem 2019. stekla 5,3 posto vlasničkog udjela Makedonske burze, Makedonski regulator pozitivno je ocijenio detaljnu dokumentaciju koju je dostavila Zagrebačka burza te je suglasan s daljnjim stjecanjem dionica čiji ukupni kumulativni iznos ne prelazi 20 posto od ukupno izdanih dionica s pravom glasa, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze 16. ožujka 2021.

Također, istaknuto je da Zagrebačka burza ima namjeru povećati vlasnički udio u Makedonskoj burzi s 5,3 posto na 15,19 posto stjecanjem 276 dionica, odnosno 9,89 posto dionica Makedonske burze. 

Suradnja Zagrebačke i Makedonske burze intenzivirala se 2014. godine kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem sve tri buzre dijele jednake udjele u vlasništvu. Dodatno se suradnja produbila 2019. godine kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o., u kojem Zagrebačka burza d.d. ima 30 posto vlasništva.

18. travanj 2024 03:15