Hrvatska
StoryEditor

Ivana Gažić: Tržišna kapitalizacija ETF-ova u prvoj polovici godine ojačala čak 93,3 posto

16. Rujan 2021.
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burzefoto Sasa Cetkovic

Na Zagrebačkoj burzi (ZSE) u posljednje je vrijeme zamjetna pojačana aktivnost što se tiče uvrštenja novih izdavatelja, a njima će se uskoro pridružiti požeški Spin Valis i zagrebački Span. Na ZSE se nadaju da će do kraja godine još kompanija uvrstiti dionice, osobito stoga što banke u krizi smanjuju aktivnosti što navodi tvrtke da se okrenu tržištu kapitala.

Iako je prošla godina bila izazovna, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, kaže kako je 2021. dosta dobro počela. Promet dionicama unutar knjige ponuda bio je gotovo pet posto veći u prvom polugodištu ove nego u drugom polugodišnju 2020., a toliko je otprilike bio veći i ukupni promet. 

- Pritom je tržišna kapitalizacija dionica korigirana također gotovo -5 posto, ponajprije zbog korekcije vrijednosti redovitog tržišta. No, valja istaknuti da je istovremeno tržišna kapitalizacija vodećeg tržišta ojačala sedam posto, službenog 12,6 posto, a ETF-ova čak 93,3 posto - analizirala je brzinski Gažić te dodala da su ljetni mjeseci bili solidni, iako su ulagatelji tradicionalno razmjerno suzdržani u tom periodu očekujući nove vijesti s tržišta koje bi motivirale investicijske aktivnosti.

Novi udjeli u Makedonskoj burzi

I sama je Zagrebačka burza trenutno u jednom investicijskom procesu. U ožujku im je Komisija za vrijednosne papire Republike Sjeverne Makedonije dala suglasnost za kupnju nove tranše dionica Makedonske burze. Naime, ZSE planira povećati vlasnički udio u toj burzi s 5,3 posto, koji je stekla prije dvije godine, na 15,19 posto. Je li dugoročan plan potpuno preuzimanje Makedonske burze Gažić odgovara općenito: - Načelno smo uvijek zainteresirani za razmatranje preuzimanja uspješnih i kompatibilnih burzi, a o svakom planiranom koraku ćemo na vrijeme i u skladu s propisima obavijestiti investicijsku javnost.

Prije šest godina ZSE je preuzela stopostotno vlasništvo nad Ljubljanskom burzom, što je, ističe Gažić, imalo pozitivne učinke na obje burze i oba tržišta kapitala, pridonijelo jačanju prometa, ali i dalo im veću pregovaračku moć što se tiče usluga koje koriste i pružaju. 

Prostor za napredak

Izvješće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o tržištu kapitala u Hrvatskoj izdano u lipnju ove godine pokazuje da naš ZSE ima još mnogo prostora za napredak. Prema tamo objavljenim podacima, prošle godine tržišna kapitalizacija Zagrebačke burze predstavljala je tek 0,25 posto ukupne tržišne kapitalizacije kompanija izlistanih na burzama Europske unije. Među tim podacima je i onaj da se na ZSE protrguje sa svega 1,5 posto dionica, a prosjek Europske unije je 58 posto.

– Hrvatsko tržište kapitala još je uvijek relativno mlado, a svi negativni procesi u našoj ekonomiji nastaju brže, traju dulje i dublji su od onih na razvijenim tržištima, što sigurno usporava aktivnosti i na financijskim tržištima - komentira prva žena ZSE-a.

Dodaje da je Zagrebačka burza godinama predvodnik trendova i usluga tržišta kapitala, i to ne samo u užoj regiji. - Sigurno smo najkompleksnija burza u okruženju s obzirom na djelatnosti koje obavljamo, i to uspoređujući se s burzama daleko većim od naše, kao što su burze u Beču i Budimpešti - napominje Gažić naglašavajući da se izuzetno puno radilo na razvoju procesa, usluga i proizvoda, transparentnosti i korporativnog upravljanja. Kako nadodaje, liderska pozicija u poslovanju i uslugama tržišta kapitala u široj regiji ZSE-u je osigurana i time što je još uvijek jedina burza u srednjoj i jugoistočnoj Europi čije su dionice uvrštene na uređeno tržište.

Kad smo kod uvrštenja dionica, nada je da će tehnološka dionica Spana donijeti novu živost tržištu kapitala, ne samo mobilizacijom investitora, već i signalom kompanijama, osobito tehnološkim, da slijede primjer te IT tvrtke. Također, privatizacija kompanija iz državnog portfelja, zasigurno bi dobro došla u popravljanju statistika trgovanja.

Analiza trgovanja Zagrebačke burze u 2020.

Prošla godina je započela solidnim trgovinskom statistikom. Sa sumnjom na prvog COVID pozitivnog pacijenta u Hrvatskoj CROBEX je u jednom danu izgubio gotovo 5 posto svoje vrijednosti. U dolazećim tjednima uslijedila je velika volatilnost tržišta, izuzetno intenzivno trgovanje, uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna, otprilike trostruko više nego što uobičajeno, i velike korekcije indeksa.

Travanj je donio određeno smirivanje, iako je promet i dalje bio vrlo visok u odnosu na predpandemijske mjesece. Svibanj i lipanj donijeli su dodatnu stabilizaciju tržišta i blagi oporavak vrijednosti indeksa i tržišne kapitalizacije, a i nastavak godine ipak je bio manje hektičan nego njezin prvi dio. Iako je korekcija indeksa u jednom trenutku iznosila čak -30 posto, većina je gubitaka anulirana gledajući godišnju razinu. Promet unutar knjige ponuda i ukupni promet bio je u konačnici oko +4,5 posto veći, a promet dionicama unutar knjige ponuda +5,6 posto bolji nego u 2019. Vrijednost tržišta iskazana tržišnom kapitalizacijom ojačala je gotovo 3 posto. Pri tom je najviše rasla tržišna kapitalizacija Vodećeg tržišta, a ono je zabilježilo i najveći porast broja transakcija (+124,3 posto). ETF-ovi, kojima se počelo trgovati sredinom studenoga, izazvali su značajan interes ulagatelja.

Unatoč korekcijama, indeksi su 2020. godinu ispratili zadovoljavajuće, osobito gledajući ukupni kontekst godine te gubitke koji su tijekom godine generirani, a koji su do kraja godine ipak većim dijelom amortizirani. Dio indeksa oslabio je između -7,5 posto i -10 posto, dok su CROBEX i CROBEXtr pali -13,8 posto, odnosno – 12,5 posto. Pojedini indeksi godinu su zaključili značajnim plusom, primjerice CROBEXindustrija (+9,19 posto) te CROBEXkonstrukt (+61,74 posto). CROBEXturist rastao je neznatnih 0,60 posto, što je ipak dobro došla pozitivna simbolika za jedan od krizom najpogođenijih sektora, koji je u konačnici ostvario rezultate bolje od mnogih usporedivih tržišta te bolje od ranih prognoza.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

20. travanj 2024 02:58