Hrvatska
StoryEditor

Janaf u 2021. godini ostvario 266,4 milijuna kuna neto dobiti

28. Veljača 2022.

Iza JANAF-a je uspješna godina i kojoj su, kako navode u priopćenju, ostvarili najbolje ukupne prihode od svog osnutka. Ukupni prihodi u 2021. iznose 793,6 milinuna kuna i veći su od planiranih vrijednosti za 11,4 posto. Ostvarena je bruto dobit od 325,8 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 266,4 milijuna kuna.

U prošloj godini rasli su prihodi od temeljne djelatnosti tvrtke, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata te iznose 762,1 milijuna kuna što je za 8,5 posto više u odnosu na planirane. U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je više od 63 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što iznosi 481,3 milijuna kuna, a postignuti rezultati pokazuju daljnju jaku izvoznu orijentiranost JANF-a koji dio prihoda iz skladištenja ostvaruje na mediteranskom spot tržištu.

Na domaćem tržištu ostvareno je 280,8 milijuna kuna prihoda od temeljne djelatnosti. Financijski pokazatelji tvrtke iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 69,64 posto, koeficijent ekonomičnosti 1,67 te koeficijent zaduženosti 0. Tijekom 2021. tvrtka je vlastitim sredstvima investirala gotovo 110 milijuna kuna u spremnički prostor i drugu infrastrukturu, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalizaciju poslovnih procesa. Postignuti poslovni pokazatelji rezultat su sklapanja novih ili obnavljanja postojećih ugovora čime je postignuta visoka iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta te je osigurano stabilno poslovanje i novčani tijek.

- Iznimno sam zadovoljan postignutim poslovnim rezultatima JANAF-a za 2021. godinu te zahvaljujem svim zaposlenicima na predanom radu kojim je omogućen naš zajednički uspjeh u prošloj godini. U protekloj godini racionalizacijom poslovanja osnažili smo kompaniju i učinili je još profitabilnijom te je ona danas financijski snažnija i vrjednija kompanija nego prijašnjih godina. Uspješno poslovanje potvrda je strateškog usmjerenja i vizije koje provodi ova Uprava, a to potvrđuju i najbolji ukupni prihodi od osnivanja kompanije. Ponovno smo dokazali kako JANAF čini okosnicu hrvatske energetske neovisnosti i neizostavan element energetskog tržišta Europske unije i zemalja u okruženju. U ovu godinu ušli smo usvajanjem Strategije za diverzifikaciju poslovanje, čijom ćemo provedbom omogućiti pravodobnu transformaciju JANAF-a u niskougljičnu energetsku kompaniju te osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja. Uvjeren sam da ćemo u razdoblju pred nama nadvladati sve turbulencije na globalnom gospodarskom tržištu te zajedno s našim zaposlenicima kontinuirano razvijati kompaniju na zadovoljstvo vlasnika i poslovnih partnera. Također, nastavit ćemo kao društveno odgovorna kompanija ulagati u razvoj zaposlenika i zaštitu okoliša te razvoj društvene zajednice u cjelini - istaknuo je Stjepan Adanić, predsjednik Uprave.

- Proteklu godinu obilježila su produljenja dugoročnih partnerstava i sklapanje novih ugovora na području skladištenja i transporta, a koji su proaktivni zajednički rad menadžmenta i zaposlenika. Radujem se nastavku dugogodišnjih suradnji i početku novih u naftnom sektoru, ali i predstojećoj transformaciji JANAF-a u energetsku kompaniju u pravom smislu riječi, koju je Uprava pokrenula kao jedan od svojih prioriteta praktički samim stupanjem na dužnost. U skoroj budućnosti JANAF će postati predvodnik tranzicije ka niskougljičnoj ekonomiji te jedan od većih dobavljača energije iz obnovljivih izvora u Republici Hrvatskoj. Velika je čast i zadovoljstvo sudjelovati u kreiranju poslovne politike koja će omogućiti takvu zahtjevnu, ali neizbježnu transformaciju, posljedica koje će biti neometan nastavak profitabilnog poslovanja - rekao je Vladislav Veselica, član Uprave .

26. travanj 2024 14:45