Hrvatska
StoryEditor

Kako osigurati vrhunsko korisničko iskustvo postpandemijskim turistima

26. Travanj 2021.
Kako turistima u doba koronavirusa osigurati vrhunsko iskustvo

Tehnološki potkovani postpandemijski putnici sa specifičnim ukusom za zelenu i održivu praksu, koja je katkad presudna pri odabiru destinacije i smještaja, uskoro će početi pakirati kovčege. Hotelijeri stoga moraju svoju uslugu uskladiti s najnovijim trendovima i ucrtati se na nezaobilazan popis mjesta u kojima novi soj turista želi provesti slobodne trenutke. Prije svega, budući da je ona preduvjet za svaku tehnološku nadogradnju, nužno je na lokaciji uspostaviti kvalitetnu infrastrukturu. To je prepoznato i Nacionalnim planom za razvoj širokopojasnog pristupa do 2027. čiji je cilj ubrzati pokrivanje Hrvatske infrastrukturom koja omogućava razvoj inovativnih tehnologija i aplikacija.

image
Kvalitetna infrastruktura i stabilan internet preduvjet su za sva pametna rješenja

– Suvremenog turizma nema bez suvremenih tehnologija koje podižu usluge na višu razinu i omogućuju vrhunsko korisničko iskustvo. Osiguravanjem kvalitetne infrastrukture postiže se osnova za bolju integraciju naprednih tehnologija koje automatiziraju i olakšavaju poslovanje. One omogućuju velik povrat ulaganja i povećavaju konkurentnost hrvatskog turizma, što je ključno za oporavak sektora zbog posljedica koronakrize – potvrđuje Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska, napominjući kako će jedan od glavnih pokretača oporavka i rasta cjelokupnoga gospodarstva, pa tako i turizma, biti tehnologija pete generacije (5G) i s njome povezana primjena masovnog interneta stvari (IoT-a) i pametnih rješenja u svakom kutku države.

image
Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska

Upravo su takva rješenja zanimljiva s obzirom na to da se svi u turizmu jednostavno moraju prilagoditi željama potrošača, bilo uvođenjem POS uređaja i prihvaćanja raznih digitalnih metoda plaćanja bilo osiguravanjem da usluge budu dostupne digitalno.

– U ponudi A1 Hrvatske za poslovne korisnike mnoga su rješenja prilagođena upravo hotelijerima i ostalim segmentima turističkog sektora. Primjerice, nudimo IPTV sustave za sobe, postavljanje naprednih Wi-Fi mreža, opremanje hotelskih soba pametnim uređajima i rješenjima, postavljanje sustava pametnih brava koje se otključavaju mobitelom. Kako bi sve to funkcioniralo na još višoj razini, integriramo sustave koji omogućuju upravljanje smještajnim kapacitetima, komunikaciju s gostima, evidenciju radnog vremena i još mnoge mogućnosti, ovisno o potrebama klijenta – otkriva Gabrić na što se sve hotelijeri mogu osloniti u povećavanju privlačnosti svojih smještajnih kapaciteta.

image
Pred hotelijerima i svim drugim ponuđačima smještaja zadatak je da od prvog do zadnjeg dana boravka sve bude dostupno na klik

Osim želje da sami reguliraju temperaturu i osvijetljenost sobe te komuniciraju s recepcijom tipkajući s tableta i pametnih telefona, postpandemijski turisti žele i da njihovi hotelijeri budu ekološki osviješteni i ponašaju se odgovorno. Ozelenjivanje turizma pametnim ICT rješenjima već je uzelo maha u svijetu, a Hrvatska ne zaostaje jer se već upotrebljavaju senzori, kamere i pametni telefoni, usluge u oblaku, IoT rješenja te analiziraju veliki podaci, a uvođenjem 5G-a očekuje se pojačan razvoj novih održivih solucija. Inovativne tehnologije u tom slučaju imaju važan zadatak poboljšati učinkovitost u sustavima upravljanja energijom, vodom i otpadom, smanjiti emisije ugljika i onečišćenje te tako stvarati uvjete za rast i održivi razvoj u lokalnim zajednicama. Gabrić kaže kako su u A1 razvili usluge koje hotelima, restoranima, kampovima i turističkim naseljima pomažu ostvariti takvo ozelenjivanje. Među njima su pametno gospodarenje otpadom, pametno parkiranje te cjeloviti sustavi za vođenje objekta.

image
Postpandemijski turisti zahtijevat će još kvalitetnije digitalno korisničko iskustvo

Posljednje, ali ne i manje važno, turisti svakako žele nezaboravno iskustvo. Mobilna mreža pete generacije unosi niz inovacija koje bi gostima boravak mogle učiniti uzbudljivijim i ugodnijim: od IoT senzora koji otkrivaju potencijalne kvarove u vlakovima i na tračnicama te omogućuju bolje planiranje putovanja do veće propusnosti i sigurnosti mreže koja će posjetiteljima festivala omogućiti streamanje videozapisa i dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama u vrhunskoj kvaliteti. Otključat će se i potencijal virtualne i proširene stvarnosti te sasvim novo, jedinstveno iskustvo koje hotelijeri itekako mogu iskoristiti za podizanje kvalitete kongresnog turizma.

Sadržaj nastao u suradnji s A1

17. travanj 2024 05:14