Hrvatska
StoryEditor

Kako putovati ovih blagdana – vodič za božićna putovanja po Europi

15. Prosinac 2021.

Kako su cjepiva protiv pandemije koronavirusa postala dostupna tijekom ove godine, tako su se i smanjivale restrikcije za putovanja među europskim zemljama, iako nisu u potpunosti nestale. Nalazimo se u četvrtom valu pandemije, pojavila se nova varijanta koronavirusa Omicron te se mjere i restrikcije brzo mijenjaju. Kakva je situacija sada, uoči božićnih blagdana? Novinari portala Politico prošli su kroz svih 27 zemalja EU-a, plus Island, Lihtenštajn, Švicarsku, Norvešku i Ujedinjeno Kraljevstvo te skupili na jedno mjesto informacije o pravilima ulaska, potrebnoj papirologiji te što učiniti nakon graničnih formalnosti. Prenosimo opsežan pregled restrikcija i uvjeta za putovanja za pojedine europske zemlje.

Austrija

Za putovanja u Austriju iz zemalja s niskim epidemiološkim rizikom, putnici moraju sa sobom imati dokaz o cijepljenju ili oporavku na engleskom ili njemačkom jeziku, ne stariji od devet mjeseci. Oni koji nisu cijepljeni moraju imati negativan PCR test koji je proveden 72 sata prije ulaska u državu.

Popis zemalja niskog rizika nalazi se ovdje i uključuje sve članice EU/EEA, kao i treće zemlje s niskom incidencijom COVID-19.

Belgija

Ako ste potpuno cijepljeni, odnosno ako su prošla dva tjedna od posljednje doze cjepiva, možete slobodno putovati iz zemalja unutar EU. Belgija prihvaća sva cjepiva koja je odobrila EMA, kao i Covishield. No, untoč potpunom cijepljenju, ako ste bili u inozemstvu duže od 48 sati, morate ispuniti obrazac za lociranje putnika unutar šest mjeseci prije dolaska u Belgiju.

Bugarska

Putnici koji dolaze iz zeleno i narančasto označenih zemalja mogu ući u Bugarsku bez daljnjih ograničenja (kao što je 10-dnevna karantena) ako imaju EU digitalni COVID certifikat ili ekvivalentne dokumente koji pokazuju dokaz o potpunom cijepljenju, oporavku od COVID-a u šest mjeseci prije dolaska ili negativan COVID test (rezultati PCR testa ne smiju biti stariji od 72 sata; rezultati antigenskog testa ne stariji od 48 sati). Odobrena cjepiva uključuju Sinopharm i Sputnik V.

Putnici iz crvenih zemalja mogu ući samo ako su državljani EU/Schengena ili su dio posebnih kategorija (kao što su medicinski radnici).

Češka

Češka vlada također je postavila pravila za ulazak ovisno o razini rizika od zaraze. Oni koji dolaze iz zemalja definiranih kao nisko ili srednje rizičnih trebali bi napraviti antigenski ili PCR test neposredno prije dolaska ili unutar prvih pet dana boravka u zemlji. Oni koji putuju iz zemalja visokog rizika trebaju napraviti PCR test unutar 72 sata od dolaska, a zatim ponovno između petog i sedmog dana boravka u Češkoj.

Danska

Ako ste potpuno cijepljeni možete putovati u Dansku, sve dok niste bili u zemlji s novom varijantom bolesti COVID-a u razdoblju od 10 dana prije dolaska na dansko tlo. Ako jeste, prije ulaska u avion trebate napraviti PCR test. Po dolasku, morat će se testirati u roku od 24 sata i otići u izolaciju na 10 dana. Samoizolacija može završiti negativnim PCR testom napravljenim najmanje četiri dana nakon dolaska.

Smatra se da ste potpuno cijepljeni ako je prošlo dva tjedna nakon zadnje doze cjepiva koje je odobrila EMA, i to u posljednjih 12 mjeseci. Prva doza AstraZeneca i druga doza Moderne ili BioNTech/Pfizer također se smatra potpunim cijepljenjem. Možete putovati bez ograničenja s pozitivnim PCR testom starim najmanje 14 dana, ali starijim od 12 mjeseci.

Ulazak također ovisi o oznaci rizika zemlje iz koje dolazite. U većini slučajeva morat ćete napraviti test prije ulaska u Dansku ili unutar 24 sata nakon ulaska u zemlju. Putnici iz zemalja visokog rizika ne samo da će se morati testirati unutar 24 sata od dolaska, već će morati i u samoizolaciju 10 dana. Izolacija može završiti negativnim PCR testom koji se uzima najmanje četiri dana nakon dolaska.

Finska

Ako ste potpuno cijepljeni (odnosno ako ste primili drugu dozu odobrenog cjepiva u posljednjih sedam dana), možete slobodno putovati u Finsku. Jedina iznimka je ako putujete iz Bocvane, Svazija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike ili Zimbabvea (ili ste nedavno tamo bili). Također možete ući u Finsku bez ograničenja ako ste preboljeli COVID-19 i primili jednu dozu prihvaćenog cjepiva.

Ako niste cijepljeni, i dalje možete putovati u Finsku bez ograničenja ako dolazite iz niskorizičnih zemljama, koje trenutno uključuju: Argentinu, Australiju, Bahrein, Kanadu, Čile, Kolumbiju, Hong Kong, Indoneziju, Jordaniju, Kuvajt, Makao, Novi Zeland, Peru, Katar, Ruandu, Saudijsku Arabiju, Južnu Koreju, Tajvan, Ujedinjene Arapske Emirate i Urugvaj. Uključene su i norveške općine Sør-Varanger, Karasjok, Storfjord, Nordreisa i Tana.

Ako niste cijepljeni i ne putujete iz zemlje s niskim rizikom, morat ćete ili dokazati da ste nedavno bili negativni na COVID-u ili ćete se po dolasku morati testirati.

Francuska

Potpuno cijepljeni putnici iz Europske unije, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Vatikana ili Švicarske ne moraju napraviti test prije dolaska u Francusku. Svi ostali putnici, bez obzira na status cijepljenja, moraju pokazati ili negativan PCR test (unutar 48 sati od putovanja) ili antigenski test (unutar 24 sata od dolaska). Necijepljeni putnici iz Europe podliježu istim zahtjevima testiranja.

Izuzeća od ovog pravila vrijede za prekogranične radnike, hitna putovanja povezana s poslom i putovanja prijevoznika koji obavljaju svoj posao, ali ćete u tim slučajevima morati pokazati dokument koji dokazuje razloge vašeg putovanja.

Ako dolazite iz zemalja koje su označene narančastim, u Francusku će vam biti dopušteno ući samo ako imate 'uvjerljiv razlog' i ako imate negativan PCR test napravljen manje od 72 sata ili negativan antigenski test napravljen manje od 48 sati prije dolaska. Po ulasku u zemlju, morat ćete se dobrovoljno samoizolirati sedam dana. Isto vrijedi za dolazak iz zemalja označenih crvenim, osim što u tom slučaju samoizolacija traje deset dana. Zemlje s crvenog popisa uključuju Afganistan, Bjelorusiju, Brazil, Kostariku, Kubu, Gruziju, Mauricijus, Moldaviju, Crnu Goru, Pakistan, Rusiju, Srbiju, Surinam, Tursku i Ukrajinu.

Francuska je također uvela 'tamno crvenu' listu zemalja kao odgovor na pojavu Omicron varijante koja uključuje Južnu Afriku, Bocvanu, Esvatini, Mauricijus, Lesoto, Malavi, Mosambik, Namibiju, Zambiju i Zimbabve.

Grčka

Možete slobodno putovati u Grčku ako ste potpuno cijepljeni, odnosno ako je prošlo 14 dana od datuma kada ste primili drugu dozu ili cjepivo Johnson & Johnson. Grčka priznaje sva cjepiva koja je odobrila EMA ili WHO, kao i cjepiva Sputnik V, CanSino, Sinopharm i Sinovac.

Ako ste imali COVID, možete slobodno putovati u razdoblju od 180 dana nakon oporavka. Potvrda o oporavku može se izdati 30 dana od dana prvog pozitivnog testa na koronavirus. Od 1. veljače potvrda o oporavku vrijedit će samo tri mjeseca, a ne šest kao do sada, a može se izdati samo jednom.

U slučaju da niste niti cijepljeni niti ste preboljeli COVID, trebat će vam negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata ili brzi test ne stariji od 48 sati.

Irska

Svi koji putuju u Irsku moraju pokazati negativan test na COVID-19. To se odnosi na cijepljene i necijepljene osobe. Međutim, potpuno cijepljeni mogu ući i s negativnim antigenskim testom. Cijepljeni također mogu imati negativan PCR test, ali necijepljeni mogu imati samo PCR test.

Ljudi mogu dokazati svoj status cijepljenja ili oporavka koristeći EU digitalni COVID certifikat ili priznati ekvivalent. Nema potrebe za karantenom, osim ako niste bili u južnoj Africi.

Island

Ako ste cijepljeni, morate predočiti negativan PCR ili brzi test na antigen koji je napravljen ne više od 72 sata prije polaska. Samotestovi se ne računaju. Potpuno cijepljen znači da je prošlo 14 dana otkako ste dobili drugi ubod ili od cijepljenja Johnson & Johnson. Island prihvaća cjepiva koja je odobrila EMA ili WHO.

Ako ste imali COVID, potrebna vam je potvrda koja dokazuje pozitivan PCR test stariji od 14 dana ili potvrda koja dokazuje da imate antitijela. Ne možete ući na Island ako vam je COVID dijagnosticiran prije manje od 14 dana, bilo da ste cijepljeni ili ne. Morat ćete predočiti negativan PCR ili antigenski test napravljen najviše 72 sata prije polaska.

Ako niste niti cijepljeni niti preboljeli COVID, morat ćete pokazati dokaz o negativnom rezultatu PCR testa ne starijeg od 72 sata. Također ćete morati u samoizolaciju pet dana po dolasku i napraviti još jedan test na kraju samoizolacije. U samoizolaciji možete biti kod kuće sve dok smještaj ispunjava određene uvjete.

Italija

Italija je od četvrtka 16. prosinca postrožila uvjete za ulazak u zemlju, pa tako svi putnici uz COVID-19 putovnicu pri ulasku moraju imati i negativan test na COVID-19. Necijepljeni će pri ulasku u Italiju morati u samoizolaciju u trajanju od pet dana.

Mađarska

Za Mađarsku nema ograničenja niti zahtjeva za ulazak automobilom ili vlakom iz Austrije, Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. Za putovanja avionom, putnici moraju dostaviti dokaz o cijepljenju, oporavku od COVID-a u posljednjih šest mjeseci ili negativan PCR test.

Nizozemska

Ako putujete iz zemalja niskog rizika, morate samo ispuniti samo zdravstvenu izjavu. Nizozemska vlada savjetuje ljudima da se testiraju nakon po dolasku u zemlju. Ako putujete iz zemalja visokog rizika, morat ćete po dolasku pokazati dokaz o cijepljenju, oporavku ili negativan rezultat testa. Za one koji putuju iz EU/Schengenske zemlje, prihvaća se PCR test ne stariji od 48 sati prije polaska ili antigenski test ne stariji od 24 sata prije polaska.

Njemačka

Stariji od 12 godina moraju predočiti ili dokaz o cijepljenju ili oporavku ili negativan test. Dolasci iz visokorizičnih područja (popis ovdje) moraju pokazati negativan test prije odlaska čak i ako su cijepljeni. Da bi bio valjan za ulazak u Njemačku, rezultat PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a rezultat antigenskog testa ne stariji od 48 sati. Ako dolazite iz zemalja koje su označene kao visokorizična područja, rezultat antigenskog testa ne smije biti stariji od 24 sata.

Norveška

Putnici mogu slobodno ući u Norvešku bez potrebe samoizolacije ili testiranja prije puta ako su cijepljeni, ali se moraju testirati pri ulasku u državu. Za necijepljene se pravila razlikuju ovisno o zemljama iz kojih dolaze.

Necijepljeni putnici koji dolaze iz zelenih ili narančastih zemalja unutar Europe moraju dostaviti negativan COVID test napravljen 24 sata prije dolaska, a također moraju napraviti antigenski test pri ulasku u zemlju. Necijepljeni putnici iz crvenih ili tamnocrvenih zemalja moraju napraviti antigenski test i također biti u samoizolaciji 10 dana, koja može završiti ako se nakon tri dana izolacije dobije negativan test na COVID.

Poljska

Putnici iz EU, Schengenskog područja ili Turske koji su potpuno cijepljeni, preboljeli su COVID-19 u posljednjih šest mjeseci ili imaju negativan rezultat testa, obavljen unutar 48 sati prije dolaska, ne moraju ići u samoizolaciju po dolasku u Poljsku.

To se može dokazati EU COVID putovnicom ili drugim službenim potvrdama na poljskom ili engleskom jeziku. Oni koji nemaju te uvjete morat će po ulasku u samoizolaciju od 10 dana. Samoizolaciju možete izbjeći ako napraviti test u roku od 48 sati nakon prelaska granice i on bude negativan. Jedini testovi koji se prihvaćaju su PCR ili antigenski testovi koje obavlja laboratorij, a putnici će ih morati platiti.

Slovačka

Cijepljeni putnici ne moraju u samoizolaciju po dolasku u Slovačku ukoliko imaju EU COVID potvrdu ili potvrdu o cijepljenju izdanu u drugoj zemlji. Svi certifikati moraju biti na slovačkom, češkom ili engleskom jeziku.

Necijepljeni putnici moraju proći 14-dnevno razdoblje samoizolacije, iz koje mogu izaći 14. dan ako ne razviju nikakve simptome COVID-19 ili ako im PCR test bude negativan, a koji se može napraviti najranije peti dan samoizolacije. Izuzetak od samoizolacije imaju određene skupine kao što su diplomati ili zastupnici u Europskom parlamentu, umjetnici ili sportaši ili oni koji mogu dokazati da se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga. Te skupine moraju, međutim, imati negativan PCR test unutar 72 sata od ulaska u zemlju.

Slovenija

U Sloveniju možete ući s dokazom o preboljenju COVID-19 u posljednjih 180 dana ili ako imate valjanu potvrdu o cijepljenju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Za ispunjavanje zahtjeva testiranja brzi antigenski test više ne vrijedi.

Španjolska

Putnici s EU digitalnim zelenim certifikatom mogu putovati u Španjolsku iz rizičnih zemalja EU/EEA 14 dana nakon zadnje doze cijepljenja. Španjolska prihvaća sva cjepiva koja odobravaju EMA i WHO (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson, kao i kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac).

Onima koji su preboljeli COVID EU digitalni zeleni certifikat smatra se valjanim 11 dana nakon prvog pozitivnog testa i šest mjeseci nakon tog datuma.

Putnici koji nisu u potpunosti cijepljeni moraju imati negativan PCR test obavljen do 72 sata prije puta ili antigenski test obavljen unutar 48 sati prije dolaska u Španjolsku. Osobe koje dolaze iz EU/EEA i trećih zemalja koje nisu na popisu rizičnih zemalja mogu ući u Španjolsku bez pokazivanja ikakvog dokaza o cijepljenju ili testiranju.

Švedska

U Švedsku možete putovati ako imate valjanu potvrdu o cijepljenju, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili dokaz o preboljenju. Švedske vlasti preporučuju da svi putnici izvan nordijskih regija (Danska, Finska, Island i Norveška) naprave test na dan ulaska u zemlju.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Svatko tko uđe u Ujedinjeno Kraljevstvo mora napraviti PCR test drugog dana nakon dolaska i mora se samoizolirati dok ne dobije negativan rezultat. Test se mora rezervirati i platiti prije dolaska u zemlju. Od 7. prosinca od 4 sata ujutro, svi putnici, bez obzira na status cijepljenja, moraju imati i negativan test prije polaska (PCR ili antigenski test) dva dana prije putovanja.

25. travanj 2024 05:46