Hrvatska
StoryEditor

KiK - Gubici i nelojalna konkurencija u prehrambenim trgovinama

01. Svibanj 2020.
Ante Rimac

Njemački lanac trgovina odjećom Kik ovog je ponedjeljka nakon popuštanja mjera otvorio samo 38 svojih poslovnica od ukupno 81, koliko ih ima u cijeloj Hrvatskoj. Zbrajaju se gubici nastali zbog pandemije koronavirusa i premda su, kaže direktor Kika za Hrvatsku i Sloveniju Ante Rimac, Vladine mjere pomogle, prije svega novčana potpora po radnome mjestu, mnogo učinkovitija mjera pomoći bio bi oprost davanja za razdoblje tijekom kojega nisu radili, to više što su imali nelojalnu konkurenciju dok su bili zatvoreni.

– Nedorečena odluka Stožera civilne zaštite RH omogućila je prehrambenim trgovinama da bez ikakva ograničenja prodaju i neprehrambene artikle, što je naša osnovna djelatnost. Posve je neshvatljivo i neprihvatljivo da to, barem u međuvremenu, nije regulirano jer su trgovci koji su u krizi mogli obavljati svoju djelatnost s lakoćom trebali biti u stanju onemogućiti pristup neprehrambenom dijelu svog asortimana – smatra Rimac.

Za Kik, tvrtku s petsto zaposlenih u Hrvatskoj, dodatna je otegotna okolnost, zaključuje Rimac, nedorečen zakon glede zakupnina za poslovne prostore koji ih je primorao na iscrpljujuće pregovore sa zakupodavcima. 

19. travanj 2024 06:52