Hrvatska
StoryEditor

Lider objavljuje natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo

28. Listopad 2020.

Nagrada se dodjeljuje za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanom ili digitalnom mediju, za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) i za najbolje radove o gospodarstvu mladog novinara do 29 godina.

Na natječaj koji traje do 15. studenoga, kandidati se mogu prijaviti sami, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju. Nagrada se dodjeljuje jednoj osobi u svakoj kategoriji u obliku posebnog priznanja i novčanom iznosu od 10.000 kuna. O nagradi odlučuje žiri sastavljen od uglednih novinara i urednika gospodarskih redakcija te stručnjaka iz gospodarstva.

Svečana dodjela nagrade održat će se u prosincu u Zagrebu.

Nagradu je Lider utemeljio u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića. Osim što se njome želi sačuvati uspomena na Hrvoja, želi se odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu. Hrvoje Mateljić (1974. – 2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije nego što je tragično preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama.

Nagrada se dodjeljuje u 3 kategorije:

 • novinaru za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljenje u tiskanom ili digitalnom mediju
 • novinaru za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV)
 • za najboljeg mladog novinara, do 29 godina, za novinarske radove o gospodarstvu

Nagrada se dodjeljuje jednoj osobi u svakoj kategoriji u obliku posebnog priznanja i novčanom iznosu od 10.000 kuna.

1) Uvjeti prijave za novinske priloge objavljenje u tiskanom ili digitalnom mediju

Na natječaj se mogu prijaviti zaposleni, slobodni ili honorarni novinari i vanjski suradnici novina ili internetskih portala s gospodarskim rubrikama ili specijaliziranih za gospodarstvo.

Uvjet je da novinar ili novinarka koji žele sudjelovati na natječaju imaju u prijašnje tri godine objavljena najmanje 24 novinska priloga o gospodarskim temama te ostvaren prihod od novinarstva.

Kandidati se na natječaj mogu prijaviti osobno, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju. Prijave i radovi se šalju elektronskim putem u .pdf formatu.

Prijavnica mora sadržavati:

 • ime i prezime
 • podatke za kontakt
 • naziv matične redakcije
 • najviše 5 najboljih radova od 1. studenog 2019. do 1. studenog 2020. prema ocjeni autora uz podatke o datumu i mjestu objave

2) Uvjeti prijave za radove emitirane na elektroničkim medijima (TV, radio)

Na natječaj se mogu prijaviti zaposleni, slobodni ili honorarni novinari i vanjski suradnici televizijskih, radijskih i digitalnih medija na kojima se emitiraju emisije koje uključuju gospodarske teme ili specijalizirane za gospodarstvo.

Uvjet je da novinar ili novinarka koji žele sudjelovati na natječaju imaju u prijašnje tri godine emitiranih najmanje 18 novinarskih radova o gospodarskim temama te ostvaren prihod od novinarstva.

Kandidati se na natječaj mogu prijaviti osobno, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju. Prijave i radovi se šalju elektronskim putem ili na digitalnom mediju u jednom od standardnih digitalnih formata (.mp3, .mp4, .mpeg…)

Prijavnica mora sadržavati:

 • ime i prezime
 • podatke za kontakt
 • naziv matične redakcije
 • najviše 5 najboljih radova od 1. studenog 2019. do 1. studenog 2020. prema ocjeni autora koji uključuju: prilog, reportažu, intervju, studijsku rubriku, reportaža + razgovor ili emisiju (ako se radi o autorskoj emisiji…ne uključujući mozaične) uz podatke o tome gdje i kada je rad objavljen

3) Uvjeti prijave za nagradu za najboljeg mladog novinara (do 29 godina)

Na natječaj se mogu prijaviti zaposleni, slobodni ili honorarni novinari i vanjski suradnici televizijskih, radijskih i digitalnih medija, novina ili internetskih portala s gospodarskim rubrikama ili specijaliziranih za gospodarstvo.  Uvjet je da novinar ili novinarka koji žele sudjelovati na natječaju imaju do 29 godina te prate gospodarske teme.

Kandidati se na natječaj mogu prijaviti osobno, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju.

Prijavnica mora sadržavati:

 • ime i prezime
 • podatke za kontakt
 • naziv matične redakcije
 • najviše 5 najboljih radova od 1.11.2019. do 1.11.2020. prema ocjeni autora uz podatke o datumu i mjestu objave

Radovi se šalju e-mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na digitalnom mediju poštom na adresu:  Lider, Trg žrtava fašizma 6, 10 000 Zagreb s naznakom ‘Za natječaj za dodjelu Nagrade Hrvoje Mateljić’

04. veljača 2023 19:49