Hrvatska
StoryEditor

Ljubo Jurčić: Novac se ne može jesti. Ako nema razmjene dobara onda on ne vrijedi ništa.

21. Travanj 2020.
Ljubo Jurčić

Ekonomski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. Ljubo Jurčić u razgovoru za Lider tvrdi da se kriza nastala pandemijom koronavirusa neće moći prevladati izostanu li uz financijske i realno gospodarske mjere. Prema njegovu mišljenju, država treba naći načina kako spasiti pad prihoda od turizma izostanu li dolasci stranih gostiju, što je, zasada, čini se, najizgledniji scenarij.

Juričić ističe da izgubimo li svih deset milijardi eura prihoda od turizma, dugoročno gledano, bilanca je narušena i izravni je gubitak osam posto BDP-a. Jurčić smatra da bi podjela turističkih vaučera mogla spasiti hrvatski turizam.

- Država bi trebala svim zaposlenima, ali i umirovljenicima, podijeliti turističke vaučere u iznosu od, recimo, dvije tisuće kuna. Novac koji bi se dao kroz vaučere bio bi deficit i povećao bi javni dug, ali bolje imati deset posto veći javni dug nego da deset posto padne ekonomija. Jer ako imamo javni dug deset posto veći, a sačuvamo ekonomiju, onda ćemo ga lakše otplatiti nego ako je obrnuti slučaj. Tek to bi stvorilo javni dug kojeg ćemo tri puta teže otplatiti, ako bi se ikada iz toga izvukli - naglašava Jurčić i dodaje da se, stoga, pod svaku cijenu treba održati potražnja, koja je lokomotiva proizvodnje.

Zato je važno napuniti hotele, ističe Jurčić, jer će pun hotel povući cijeli lanac, od proizvođača i dobavljača - sredstava za čišćenje, mesa, mlijeka, povrća, voća, pića itd. 

- Ako bi se domaćim turistima putem vaučera pokrilo 50 posto kapaciteta već bi se dosta učinilo za spas gospodarstva, a upravo bi to bila jedna od političkih odluka koja bi sačuvala ekonomiju - smatra Jurčić.

Zasada je Vlada poduzela samo financijske mjere, no finacije mogu biti samo podupiratelj, a ne konačno rješenje krize koja će nastupiti kao posljedica pandemije koronavirusa. Stoga su nužne politike za spas gospodarstva, smatra Jurčić i dodaje da bi se održala makroravnoteža treba naći sektore koji će nadoknaditi gubitak dodane vrijednosti iz turizma, a to bi trebali biti sektori koji imaju najkraće cikluse.

- Novac se ne može jesti. On je samo podmazivač ekonomije i sredstvo razmjene, ali ako nemate robe i vrijednosti koja se može razmjeniti onda on ne vrijedi ništa. Zato Vlada hitno treba donijeti industrijske politike koje bi potaknule razvoj gospodarstva i nadomjestile sve slabosti i gubitke turističkog sektora - zaključuje Jurčić.

19. travanj 2024 09:40