Hrvatska
StoryEditor

Mali dioničar Medike traži očitovanje Hanfe zbog prodaje dionica Auctoru

07. Lipanj 2021.

Zvonimira Turka, dioničara veledrogerije Medika neugodno je iznenadila obavijest na Zagrebačkoj burzi (ZSE) od 4. lipnja kojom se obavještava javnost da Izdavatelj, odnosno Medika d.d. prodaje 1700 trezorskih dionica najvećem pojedinačnom dioničaru Auctor d.o.o. po cijeni od 15.900 kuna za jednu dionicu. Kako ističe, investitorska javnost također je u šoku.

– Smatram da je trezorske dionice Izdavatelj trebao ponuditi na svim zainteresiranim dioničarima Medike d.d. razmjerno broju dionica koje posjeduje svaki dioničar – kaže Turk.

Kako stoji u priopćenju Medike, 4. lipnja 2021. zaprimili su ponudu društva Auctor za kupnju 1.700 dionica Izdavatelja oznake MDKA-R-A, po cijeni od 15.900,00 kn za jednu dionicu, odnosno po ukupnoj cijeni od 27.030.000,00 kn.

– Obzirom na potrebu za povećanjem tekuće likvidnosti, Uprava Medike je donijela odluku o prodaji dijela vlastitih dionica oznake MDKA-R-A, te prihvatila ponudu društva Auctor za kupnju 1.700 dionica Izdavatelja oznake MDKA-R-A, po cijeni od 15.900,00 kuns za jednu dionicu, odnosno po ukupnoj cijeni od 27.030.000,00 kuna – stoji u priopćenju.

Turk smatra da Uprava Medike nije donijela ispravnu odluku jer je i više je nego očigledno da se ovdje radi o pogodovanju najvećem dioničaru jer je prodajna cijena 25 posto niža od tržišne cijene, niža je i od knjigovodstvene vrijednosti (BVPS) dionice Medike, odnosno znatno je niža od performansi koje nudi to izdanje.

Sporna odluka Uprave apsolutno nije u skladu s načelima u Zakonu o trgovačkim društvima koja govore o ravnopravnom položaju i pravima svih dioničara određenog dioničkog društva. Također, odluka Uprave je neetična te stvara dodatno nepovjerenje u funkcioniranje tržišta kapitala u Hrvatskoj, smatra Turk.

Pitanje je ima li Uprava uopće pravo donositi takvu odluku – može je eventualno predložiti Skupštini. Postavlja se pitanje, kaže Turk, zbog čega im odjednom treba novac, prodaju dionice ispod cijene, a nedavno su isplatili dividendu?

Turk smatra da se ovdje se vjerojatno radi o manipulaciji na štetu ostalih dioničara jer je moguće da će već za par mjeseci Auctor prodati dionice trezoru društva po, primjerice, 19.500 kuna, a nakon toga objaviti obvezujuću ponudu od 9.700 kuna. Nešto slično su učinili 2019. godine kada su u obvezujućoj ponudi ponudili 7.700 kuna za dionicu.

– To je bilo za kazniti i Upravu i revizorsko društvo koje ili nema pojma o struci ili pak se radi o korupciji – kaže Turk i traži hitno postupanje Hanfe, da čim prije ispita ovaj slučaj i donese konkretni pravorijek.

– Ne treba nam novi slučaj Agrokor niti grupa Borg. Bolje da čim prije Hanfa disciplinira sudionike tržišta kapitala nego da se time bavi Hrvatski sabor. Isto tako, u svrhu edukacije, Hanfa bi trebala informirati male dioničare o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju radi zaštite svojih ulaganja – zaključuje Turk.

14. travanj 2024 22:45