Hrvatska
StoryEditor

Marić na sastanak s veledrogerijama nije došao s konkretnom ponudom; Zalihe lijekova su ograničene

06. Travanj 2021.
Zdravko Marićfoto Dražen Lapić

Sastanak ministara zdravstva i financija Vilija Beroša i Zdravka Marića s predstavnicima veledrogerija u utorak nije rezultirao konkretnim financijskim rješenjem za smanjenje dugova za lijekove, no vlada planira s time izaći pred veledrogerije za 10-ak dana, najavio je ministar financija Zdravko Marić.

- Ideja današnjeg sastanka je da počnemo dijalog koji će se nastaviti idućih tjedana, a svrha je da se osiguraju redovno funkcioniranje i poslovanje te da mi s naše strane omogućimo podmirivanje obveza, da dugovi više ne rastu galopirajuće, prije nego se dogodi temeljitija reforma zdravstvenog sustava koja je, mislim da je to sada svima jasno, više nego potrebna - izjavio je Marić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva

Rekao je da na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja. Istaknuo je da je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

Kazao je da je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirao dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno.

Predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač izjavila je da na današnjem sastanku nisu došli do konkretnog rješenja, za koje će veledrogerije morati pričekati desetak dana do novog sastanka.

- Što će biti u međuvremenu ne mogu to sada reći zbog toga jer svaki predstavnik veledrogerije će unutar svoje kuće iznijeti zaključke i odlučiti što i kako dalje. Sa zalihama koje imamo teško je reći koji pacijenti i kada će ostati bez lijekova. Zalihe su ograničene i zaista ne mogu odgovoriti na to pitanje - kazala je Percač.

- Nama je izuzetno bitna daljnja dinamika plaćanja kako bismo svoje poslovanje mogli prilagoditi prema njoj. Dugoročno je rješenje postepeno smanjivanje ukupnih dugova i svođenje na zakonom definirane rokove plaćanja - kazala je

Ivan Klobučar iz Oktalpharme rekao je da oni imaju ograničenu isporuku prema 33 bolnice te da lijekove isporučuju neograničeno samo za bolnice koje plaćaju ispod 240 dana, a takvih je jako malo.

Inače, veldrogerije očekuju uplatu 900 milijuna kuna koji su na ime duga dogovoreni na sastanku prošloga tjedna, a sredstava doznačena bolnicama i ljekarnama. 

25. rujan 2023 08:23