Hrvatska
StoryEditor

Marić: Posljedica epidemije je da brojke neće biti lijepe; sada je prilika za provedbu reformi

29. Travanj 2020.
Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je najavio da će Vlada sutra izaći s novim makroekonomskim i proračunskim projekcijama, te istaknuo da nove brojke zbog utjecaja epidemije covida-19 'neće biti tako lijepe'.

- Nažalost, brojke neće biti tako lijepe, ali to je stvarnost i posljedica korone - rekao je Marić uoči užeg kabineta Vlade i sutrašnje Vladine sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o novom nacionalnom programu reformi i programu konvergencije.

Nije odgovorio hoće li pad biti jedno ili dvoznamenkasti te je rekao da je teško pretpostaviti duljinu i dubinu krize. Upitan je li vlada podbacila u ostvarenju nacionalnog programa reformi, odgovorio je da nije i da se rezultati vide te da bi izvršenost bila blizu 80 posto da nije epidemije covida. Uz ostalo je istaknuo napredak u procesu uvođenja eura.

Što se tiče zahtjeva za ukidanje parafiskalnih nameta, rekao je da su resori međusobno u kontaktu i da će objava mjera na tom planu uslijediti kada sve bude pripremljeno. Na pitanje je li dogovoren svibanjski paket pomoći mjera gospodarstvu i hoće li Vlada uzeti u obzir primjedbe inicijative Glasa poduzetnika, rekao je da Vlada nije gluha, nijema ni slijepa na primjedbe i prijedloge brojnih adresa te da je fokus dosad bio na očuvanju radnih mjesta i likvidnosti.

Ocijenio je dobrom usmjerenost na zaduživanje na domaćem tržištu, jer, kako je rekao, ono i dalje pokazuje snagu, zdravlje i likvidnost, ali je dodao da se ne zanemaruju ni drugi izvori.

Što se tiče MMF-a, rekao je da je s njime razgovara, ali ne u smislu aranžmana. 

- Pratimo razvoj situacije na međunarodnim financijskim tržištima...uvjeti su dijelom pogoršani i kada bude pravi trenutak nećemo ni to zanemariti - rekao je Marić.

Marić smatra da korona 'ne bi smjela' prekinuti reforme do kraja Vladina mandata te da su trenutne okolnosti, koliko god teške i izazovne, ujedno određena prilika za njihovu provedbu.

22. travanj 2024 07:00