Hrvatska
StoryEditor

Matija Grabar (Cratis): Gradimo podatkovni centar koji će biti jedan od najvećih u Hrvatskoj

27. Siječanj 2022.
Matija Grabarfoto Tin Majnarić

S poduzetnikom Matijom Grabarom, većinskim vlasnikom IT tvrtke Cratis, trebali smo razgovarati u Varaždinu, ali nam je jedan sat prije nego što smo namjeravali krenuti na put javio da je pet njegovih zaposlenika pozitivno na koronavirus, a on čeka rezultat PCR testa i uvjeren je da će također biti pozitivan jer je s njima bio u stalnom kontaktu. Tako je i bilo te smo razgovor obavili putem novih tehnologija. Razgovarati uživo uvijek je bolje od korištenja suvremenih tehnologijskih kanala komunikacije, pogotovo s entuzijastičnim i uspješnim poduzetnicima kakav je Grabar, ali dobro smo se razumjeli i online.

Programski inženjer Grabar osnovao je Cratis 2014. kad je već imao dosta iskustva u telekomunikacijama. Radi se o maloj tvrtki koja je stasala na bankovnim kreditima i reinvestiranju dobiti, a čiji prihod strelovito raste. Prošle godine prihod je povećan za oko dva i pol puta u odnosu na pretprošlu, na 32 milijuna kuna uz EBITDA marginu oko 30 posto, i to uz značajna ulaganja u cloud infrastrukturu, razvoj i sigurnost. Ove godine Cratis planira doseći prihod od 50 milijuna kuna s nešto višom EBITDA marginom. Posluje na tržištu Hrvatske i srednje Europe, a izvoz čini oko polovice prihoda. Uz sjedište u Varaždinskim Toplicama, Cratis ima urede u Varaždinu i Zagrebu, u budućnosti će otvarati i urede u inozemstvu, a trenutačno gradi podatkovni centar koji će biti jedan od najvećih u Hrvatskoj.

Cratis nudi tri vrste usluga: telekom usluge (premium internet, IP centrale i mrežno povezivanje), Managed Cloud (mrežna sigurnost, infrastrukturne i cloud usluge te usluge podatkovnog centra) i ICT usluge (sistem integracija uz elitnu korisničku podršku koja objedinjuje sve ostale usluge). Uza sve to, ima i vlastite brendirane proizvode – softverska rješenja.

– Kad sam tvrtku pokretao 2014. na hrvatskom tržištu nije postojao telekomunikacijski operater koji je na dovoljno fleksibilan i agilan način objedinjavao usluge iz oblaka i sistem integracije. Budućim korisnicima želio sam omogućiti bezbolnu, pouzdanu i brzu digitalnu tranziciju u oblak – ono što je nekad bila daleka budućnost, a danas must have. Usudio bih se reći da smo bili pioniri tog trenda na ovim prostorima, a danas želimo biti najveći u regiji – kaže Grabar.

Osim toga, vlastiti podatkovni centar omogućit će Cratisu bolje skaliranje uz manje troškove i stvoriti dodatne prihode od korisnika koji su im dosad bili nedostupni.

Grabarov cilj je osvojiti globalno tržište, osigurati da Cratis bude u potpunosti samostalan, razvijati druge poslovne streamove, mentorirati kolege i pomoći startup kompanijama da ispune svoj puni potencijal. Cratis također u narednim godinama planira IPO s ciljem akvizicija i širenja operacija na globalnu razinu, te rast u svakom pogledu. Dio Cratisova korporativnog razvojnog plana je i ESOP. Neki od zaposlenika već su suvlasnici tvrtke, a to će postati i ostali ključni zaposlenici.

Cijeli članak pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

24. travanj 2024 06:39