Hrvatska
StoryEditor

Ministar Malenica najavio izmjene niza zakona u pravosuđu i upravi

19. Kolovoz 2020.
Ivan Malenicafoto Ratko Mavar
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u srijedu jesenske prioritete u zakonodavnim aktivnostima njegova ministarstva, među kojima su izmjene niza zakona.

- U području uprave i pravosuđa ima dosta posla, ali vjerujem da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove i u kratkom roku pokazati da to dobro funkcionira - rekao je Malenica novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o Gradu Zagrebu smanjit će se broj lokalnih dužnosnika za njih 634, te će se smanjiti broj predstavničkih tijela i bolje regulirati pitanje elektronskih sjednica, ustvrdio je Malenica.

Govoreći o izmjenama zakona u pravosuđu, Malenica je najavio izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o Uskoku, kako bi nedavno oformljeno tijelo Europskog javnog tužitelja moglo početi raditi u Hrvatskoj. Uz to, najavio je 'otvaranje pitanja' Zakona o odvjetništvu i izmjene Zakona o parničnom postupku.

- Kroz tu izmjenu svakako ćemo ubrzati sudske postupke propisujući određene rokove za postupanje sudskih tijela. Izmjenom Zakona o parničnom postupku bitno nam je osnažiti institut rasprave na daljinu, kako bi uslijed drugog vala pandemije koronavirusa omogućiti nesmetani rad sudskih tijela - poručio je Malenica.  

Što se tiče nezakonodavnih aktivnosti, Malenica je kazao da je prioritet Vlade sprečavanje proboja virusa u zatvorski sustav, a naglasio je da će Vlada voditi računa i o dostojanstvu egzistencije ovršenika.

18. lipanj 2024 09:17