Hrvatska
StoryEditor

Najbolji svjetski tečaj o umjetnoj inteligenciji (AI) besplatno dostupan u Hrvatskoj

23. Studeni 2020.
Mislav Malenica i Nikola Vrdoljak

Elements of AI, najbolji svjetski tečaj računalnih znanosti, predstavljen je u ponedjeljak na online press konferenciji u Zagrebu. Od danas je dostupan na hrvatskom jeziku i Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prevela tečaj i učinila ga dostupnim svim građanima, a nositelj projekta je udruga CroAI. 

Svjetski mediji i stručnjaci svrstavaju Elements of AI ispred sličnih edukacija Harvarda, Stanforda i MIT-a, a projekt je osmišljen u Finskoj koja je tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije odlučila darovati ga svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji (AI). Projekt su predstavili Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI, Nikola Vrdoljak, izvršni direktor 404 agencije, Risto Piipponen, veleposlanik Republike Finske u Hrvatskoj, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, i Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

- Ponosni smo što je Hrvatska među prvih pet zemalja koje lansiraju projekt na svojem jeziku. Razumjeti svijet oko sebe a da ne razumijete umjetnu inteligenciju više neće biti moguće - rekao je Malenica.

Prema riječima finskog veleposlanika Piipponena, Finska je među prvima u EU uvela nacionalnu strategiju za umjetnu inteligenciju s vizijom da bude svjetski lider u primijenjenoj umjetnoj inteligenciji.

- U demokraciji ljudi imaju moć. Kako bi imali moć, moraju imati pristup znanju, a znanje je daleko najbolje sredstvo protiv dezinformacija i manipulacija - rekao je Piipponen.

Elements of AI razvili su Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a partner za Hrvatsku je Sveučilište u Zagrebu.

- Ponosni smo što nas je Sveučilište u Helsinkiju odabralo za sveučilišnoga partnera ovog hvalevrijednog projekta. Naš stručni tim provjerio je točnost prijevoda i usklađenost s kurikulumima, a tečaj je službeno verificiran i svakome studentu koji ga završi donosi dva dodatna ECTS boda. Savjetujemo svakome da upiše tečaj jer znanje je moć, a umjetna inteligencija naša sadašnjost i naša budućnost – izjavio je Boras.

Kako bi povećale razinu znanja zaposlenika brojne kompanije podržale su projekt, a među njima je i Hrvatski Telekom.

- Tehnološki napretci poput umjetne inteligencije bit će važan dio transformacije našeg operativnog modela u budućnosti i omogućit će nam da pružimo bolje korisničko iskustvo te temeljem automatizacije mreže, proaktivnih sustava upravljanja, virtualnih asistenata i robotske automatizacije procesa stvaramo dodanu vrijednost za naše korisnike. Zbog toga podržavamo projekt Elements of AI i planiramo trostruko nadmašiti predviđeni nacionalni cilj sudjelovanja tako da će tri posto naših zaposlenika pohađati Elements of AI edukaciju – istaknuo je Kostas Nebis.

U projekt se uključila i Zagrebačka banka čiji je predsjednik Uprave, Romeo Collina istaknuo:

- Moraju se poduzeti dodatni napori u edukaciji kako bi i rukovoditelji i zaposlenici razumjeli kako umjetna inteligencija utječe na naše svakodnevne živote.

Komunikacijski partner projekta je 404 agencija čiji je direktor Vrdoljak naglasio:

- Elements of AI je namijenjen svima i otvara nam priliku da uz trud i vrijeme saznamo više o tehnologiji koja nam olakšava život.

Projekt Elements of AI ima veliku podršku u hrvatskoj tech zajednici i među predstavnicima kompanija. Listu hrvatski tech lidera oduševljenih projektom predvode Mate Rimac, Damir Sabol i Mislav Malenica ističući važnost demokratizacije znanja o umjetnoj inteligenciji čije će nam razumijevanje omogućiti brži rast i razvoj. Tečaj je namijenjen svima, a više detalja i prijava na www.elementsofai.com/hr.

24. travanj 2024 16:59