Hrvatska
StoryEditor

Nema cijepljenja – nema sezone! Nema sezone – nema oporavka!

19. Ožujak 2021.

Još početkom godine činilo se da će ova biti više-manje kopija prošle, a nakon razvoja događaja u protekla tri mjeseca to je postalo izvjesno, barem što se Europe tiče. Stopiranje cijepljenja AstraZenecinim cjepivom u mnogim članicama vjerojatno je posljednja potvrda da Europska unija više neće biti drugorazredna, nego trećerazredna sila, koju SAD i Kina uskoro više neće moći vidjeti ni u retrovizoru, budući da su brzina procjepljivanja i 'opća epidemiološka situacija' izravno povezani s brzinom gospodarskog oporavka.

Sve to, naravno, odražava se i na prognoze za Hrvatsku, članicu toga gubitničkoga kampa u kojem se sa svojim političkim i gospodarskim ograničenjima prvi put počinje osjećati kao kod kuće. Pandemija bi tako mogla postati zapamćena u povijesti kao trenutak u kojem je napokon sva raskoš neorganiziranosti, birokratiziranosti, arogancije, neutemeljene umišljenosti, nesposobnosti, mlitavosti, tromosti, naivnosti, geopolitičke nemuštosti i neefikasnosti pretvorila Europsku uniju u 'nekoć bila', ocvalu filmsku zvijezdu zarobljenu u sjećanjima na slavnu prošlost, poput protagonistice antologijskog filma 'Sunset Boulevard'.

Prognoze, dakle, nisu općenito obećavajuće, pogotovo za takozvane servisne ekonomije kao što je Hrvatska, jer u pravilu pretpostavljaju blizak kontakt, masovnost i otvorene granice, što iz trenutačne perspektive ne djeluje ostvarivo do ljeta. Štoviše, situacija u ožujku ove godine po mnogočemu izgleda gore nego u ožujku prošle. Virus divlja po Europi (stručnjaci se više ne mogu ni dogovoriti o kojem je valu riječ), paljenje i gašenje života lockdownima pretvorilo se u tragičnu i štetnu farsu, a jedino stvarno efikasno rješenje uporno izmiče.

Cijepljenje je trebalo donijeti ispuhivanje zaraze i povratak na normalno, time i spas turističke sezone o kojoj ovisi preživljavanje Hrvatske, ali niz promašaja Unije u nabavi, distribuciji i korištenju cjepiva, zaokružen zaustavljanjem cijepljenja onim dozama koje ima iz diskutabilnih razloga, sada sugerira čak i lošiju sezonu od prošle.

Zašto ne bi trebalo očekivati previše ni od ove godine pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

09. prosinac 2022 15:51