Hrvatska
StoryEditor

Poslovni nekrolog: Osim Marina Pucara, u godinu dana preminulo još 13 važnih poduzetnika i menadžera

14. Siječanj 2021.
Marin Pucar (50)
Ne može se reći da su prvi čovjek Podravke i ostali menadžeri iz ove priče umrli od stresa. No radna mjesta koja zahtijevaju golem angažman zasigurno ne pridonose općem zdravstvenom stanju, pogotovo kad se menadžerski stres gomila iz dana u dan, i u godini koja je počela i završila s koronom i potresima

Posljednji ispraćaj Marina Pucara (50) podsjetilo nas je da kraj mandata, pa čak i ostavka ili smjena za menadžere, odnosno bankrot za poduzetnike – nisu najlošija opcija.

Prvi čovjek Podravke nije jedina menadžerska žrtva u proteklih godinu dana. Nakon kratke i teške bolesti preminuo je Pucarov vršnjak Enis Kancelir, direktor AR Packaginga Croatia (bivša Istra grafika) iz Kanfanara. Cijelu karijeru, od 1996. godine, proveo je u toj kompaniji, kojoj je na čelu bio posljednjih 17 godina. 

Dugogodišnji predsjednik Uprave Čazmatransa – Nove Dragan Marinović preminuo je u 64. godini. S kraćim prekidom bio je na čelu tvrtke od prosinca 2006. sve do 20. studenoga 2020.

Koronavirus je bio koban za poduzetnika Zlatka Vidačeka (61), suvlasnika Gastrocoma, ugostiteljske tvrtke koja je sagradila varaždinski Park Boutique Hotel.

Odlazak Nikole Turčića - Mikića

Najveći krčki poduzetnik, građevinar, hotelijer Nikola Turčić - Mikić (73), osnivač G.P.P.-a Mikić iz Omišlja, iznenada je preminuo u ožujku, a Ivan Rubinić (65), jaskanski poduzetnik i osnivač tvrtke DIR – Drvna industrija Rubinić, u lipnju nije preživio srčani udar. Za njih dvojicu može se reći da su bili stupovi svojih lokalnih zajednica. Bili su veliki poslodavci u uspješnim obiteljskim tvrtkama, veliki humanitarci i nogometni entuzijasti – Turčić je bio glavni sponzor lokalnog Omišlja, a Rubinić Vinogradara. Obojica su operativno poslovanje prepustila sinovima (Nikoli Turčiću odnosno Tomislavu Rubiniću), ali su do kraja sudjelovala u upravljanju kompanijama.

Bjelovarskog poduzetnika Vladu Njegovca (59) smrt je zatekla u kolovozu, na poziciji direktora Hidroregulacije Bjelovar. Mjesec dana poslije iznenada je preminuo i Mirko Korušić (63), dugogodišnji direktor Otvorene televizije Zagreb i glavni urednik Jabuke TV, koji je u radu OTV-a sudjelovao je od samih početaka, početkom devedesetih godina.

Stradanje poduzetnika iz BiH

Prošla je godina bila kobna i za nekoliko bosanskohercegovačkih poduzetnika čije matične kompanija imaju biznis i u Hrvatskoj. Veljko Lončar (59), vlasnik i direktor tvrtke Vokel iz Posušja, preminuo je u travnju od posljedica nesreće koja ga je dva mjeseca prije snašla na kućnome pragu. Matična tvrtka među stotinjak je najprofitabilnijih u BiH.

Vlasnika širokobriješkog Feala Jozu Bogdana (65) nakon uboda pčele i anafilaktičkog šoka ljetos nisu uspjeli spasiti ni u Zagrebu, kamo je prevezen helikopterom. U Hrvatskoj je svojedobno došao u prvi plan i kao prijatelj Milana Bandića kad je svojom nekretninom jamčio za puštanje zagrebačkoga gradonačelnika na slobodu.

U Zagrebu je u studenome preminuo i Pero Gudelj (64), osnivač i suvlasnik trgovačkog lanca FIS Vitez, jedne od najvećih kompanija u BiH, koja zapošljava 3250 radnika. Pet godina prije pokušao je samoubojstvo zbog privatnih i poslovnih problema, ali čudom je preživio hitac u glavu. Ovaj mu put nakon kratke bolesti nije bilo spasa.

Otišao je još jedan poduzetni Posušak, Stojan Tokić (59). Suvlasnik tvrtke Tokić dulje od mjesec dana borio se u bolnici Dubrava s koronavirusom. Prebolio je koronu, ali u bolnici se zarazio bakterijom koja je početkom prosinca izazvala tragičan ishod.

Koronavirus koban za Mladena Cerovca

Ovaj svojevrsni poslovni nekrolog završit ćemo smrću Mladena Cerovca, koji je uoči Nove godine, samo nekoliko dana prije 67. rođendana, izgubio bitku s koronavirusom. Iako nije u kategoriji poduzetnika, kao prvi čovjek Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja imao je veliku ulogu u hrvatskom biznisu. 

Opširniji tekst o menadžerima koje je smrt zatekla na funkciji, kao i analizu tržišta vrhunskih menadžera sa listom 60 najvećih promjena možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera

26. travanj 2024 06:40