Hrvatska
StoryEditor

Nova radna mjesta i subvencioniranje kamata na kredite smanjili iseljavanje iz Osječko-baranjske županije

06. Kolovoz 2021.

Smanjeno je intenzivno iseljavanje s područja Osječko-baranjske županije koje je zabrinjavajuće raslo posljednjih nekoliko godina. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj je godini bilo manje za čak 29,7 posto u odnosu na 2019. Prošle je godine s područja te županije iseljeno ukupno 3.543 osoba u odnosu na 5.040 iseljenih tijekom 2019. Zasad nema podataka je li taj trend nastavljen i ove godine, njih prikuplja i objavljuje Državni zavod za statistiku na godišnjoj razini.

Je li iseljavanje smanjeno zbog toga što je većina onih koji su to namjeravali već otišla ili je tome pridonijela koronakriza? Ili taj dio Hrvatske doživljava gospodarsku renesansu i otvaranje novih radnih mjesta? Razlog je ovo treće, tvrde odgovorni u Osječko-baranjskoj županiji. Iako je 2020. obilježila koronakriza, u ovoj županiji nije bilo rasta broja  nezaposlenih, a značajniji rast broja zaposlenih i pad broja nezaposlenih dogodio se početkom 2021.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 30. lipnja 2021., na području Osječko-baranjske županije bilo je 90.618 zaposlenih odnosno 3,1 posto (2.733 osobe) više nego u isto vrijeme prošle godine, a nezaposlenost je ove godine smanjena za čak 13,6 posto u odnosu na lipanj 2020.

U Osječko-baranjskoj županiji tvrde da je tome pridonio niz mjera, ponajprije gospodarskih, kojima nastoje stvoriti poticajno okruženje za razvoj gospodarstva, a time i ostanak, odnosno povratak, mladih obitelji. Osječko-baranjska županija jedinstvena je po projektu koji provodi u suradnji s HBOR-om, a radi se o kreditima bez kamata za poduzetnike. Dodatno se ulaže u sve vrste potpora u gospodarstvu što je rezultiralo rekordnim brojem tvrtki i obrta, smanjenjem nezaposlenosti i smanjivanjem stope iseljavanja. Povećana su ulaganja i u poljoprivredni sektor, a dosadašnjim mjerama poticaja dodane su nove potpore za ekološku proizvodnju. Gradi se jedanaest sustava za navodnjavanje kako bi se poljoprivrednicima osigurao bolji prinos i dao dodatni motiv za ostanak na selu, a u izgradnji je i Regionalni distributivni centar za voće i povrće gdje će poljoprivrednici moći skladištiti robu do trenutka kad za nju na tržištu budu mogli postići najbolju cijenu. Sveukupno se radi o nizu potpora i strateških projekata kojima se nastoji olakšati poslovanje i stvoriti bolje okruženje za razvoj gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti kao osnovnih preduvjeta za ostanak na istoku Hrvatske.

U Županiji ističu kako provode i niz mjera za stambeno zbirnjavanje mladih obitelji; stambeni krediti sa subvencioniranom kamatom jedinstven su projekt u Hrvatskoj. Za prvih 50 milijuna kuna kredita 2019. kamatna stopa za kredite u eurima kretala se od 2,49 do 3,2  posto. Nakon promjena na financijskom tržištu, Županija je zatražila od poslovnih banaka dodatno sniženje kamata te se one sad kreću od 2,09 do 2,7 posto. Na ovu kamatu Županija i uključene općine i gradovi dodatno subvencioniraju kamatu s dva posto, te će kamata za neke korisnike biti već od 0,09  posto, što je gotovo beskamatno. Od prošle godine udvostručen je i kreditni potencijal. Osim toga, OBŽ za svako novorođenče daje tisuću kuna i jedina je hrvatska županija koja svim učenicima osigurava besplatan školski obrok...

22. travanj 2024 04:35