Hrvatska
StoryEditor

Nova udruga trgovaca nazvala se UTIL i za predsjednika izabrala Denisa Čupića

19. Listopad 2021.
Denis Čupićfoto Ratko Mavar

Nekoliko sati nakon Liderove objave o tome da se danas održava Osnivačka skupština nove udruge trgovaca, stiglo je priopćenje u kojem stoji da će se udruga zvati UTIL (Udruga trgovine i logistike) i da će njezin predsjednik biti Denis Čupić, vlasnik F.O. Grupe koja upravlja trgovačkim centrom Westgate.

Trenutno Udrugu čini 12 tvrtki iz sektora maloprodaje i veleprodaje hrane i pića, trgovine namještajem, mode te robe široke potrošnje, upravljanja trgovačkim centrima i logistike. Kako piše u priopćenju, ciljevi rada UTIL-a su smanjenje troškova poslovanja industrije i održivi rast u skladu s ciljevima održivog razvoja poslovanja te unapređenje poslovnog i zakonodavnog okvira, kao i daljnja harmonizacija s najboljim EU praksama.

Na sjednici Osnivačke skupštine za predsjednika UTIL-a je izabran Denis Čupić, vlasnik i predsjednik uprave F.O. Grupe, a za članove Upravnog odbora su izabrani član uprave Konzuma Tomislav Kramarić, predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik, izvršni direktor Schenkera Saša Baleta te Ana Babić, direktorica LPP Hrvatska.

Imenovana su i tri člana Savjeta Udruge, tijela koje nadzire rad udruge, i to Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico Grupe, Tomislav Bagić predsjednik uprave Tiska te Dinko Magazin, predsjednik Uprave Polleo Sporta.

Da podsjetimo, od kad su početkom godine iz Hrvatske udruge poslodavaca odstupile velike tvrtke Orbico, Fortenova grupa i Adris, priča se o osnivanju neke vrste paralelne udruge koja bi trebala biti pandan HUP-u. S obzirom na to da se dugo vremena ništa konkretno nije događalo, gotovo svi su se pomirili s time da od svega toga neće biti ništa. Međutim, danas je napravljen prvi korak. Iako se u priopćenju njegovo ime ne spominje, u razgovoru s članovima nove udruge svi su nas upućivali na Davora Majetića, bivšeg direktora HUP-a koji je radio na osnivanju UTIL-a. Majetić unazad pet mjeseci ima novog poslodavca, F.O. grupu koja upravlja trgovačkim centrom Westgate, odnosno Denisa Čupića, kod kojeg radi kao član Uprave za poslovni razvoj i ključne kupce. Iako nam se Majetić nije javio na telefon, Čupić nam je rekao da Majetića nije zaposlio zbog dobre suradnje u HUP-u već iskustva kojeg je stekao u Microsoftu jer njegova tvrtka priprema nekoliko projekata, usko vezana za digitalizaciju.

- Osnivanjem i djelovanjem Udruge trgovine i logistike želimo povećati konkurentnost tvrtki u lancu opskrbe te omogućiti uspješnije poslovanje industrije koja po svojim godišnjim prihodima, broju zaposlenika i doprinosu u državni proračun predstavlja jednu od ključnih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Sa svim dionicima i donositeljima odluka relevantnih za naše gospodarske djelatnosti te svim interesnim udruženjima želimo ostvariti konstruktivan i afirmativan dijalog, stavljajući na raspolaganje znanje i ekspertizu tvrtki članica s ciljem stvaranja uvjeta za dugoročno održiv i još uspješniji razvoj industrije. Danas se okupilo 12 tvrtki utemeljitelja, ali to je tek početak. Industriji trgovine i logistike je u kontekstu najavljenih izmjena i dopuna zakonskih regulativa; od Zakona o trgovini, uvođenja eura, pravedne regulacije e-trgovine itd., te u kontekstu značajnog povećanja troškova poslovanja itekako potrebna organizacija koja će biti fokusirana primarno na ove teme. Zato vjerujemo i nadamo se da će nam se po početku rada pridružiti i druge tvrtke iz našeg sektora, jer svi dijelimo iste izazove i probleme - izjavio je u priopćenju Čupić.

Prema riječima Branka Roglića, predsjednika Uprave Orbica, UTIL je samo prvi korak, u planu je osnivanje još sličnih neovisnih udruga iz bankarskog sektora, proizvodnje, turizma, kako bi se na kraju stvorila 'konfederacija' po uzoru na austrijska udruživanja. Čupić pak nema takvu informaciju već kaže da je trenutni fokus isključivo sektor trgovine i logistike, ali da ne isključuje kasnije povezivanje s nekim postojećim udrugama na tržištu, poput Udruge digitalnih nakladnika, turizma i sl.

Lobistički potencijal samo tri navedene tvrtke (prihodi Orbica, Konzuma i Emmezete iz Poslovne Hrvatske), koje su članice nove Udruge je sada blizu 14 milijardi kuna i bit će zanimljivo vidjeti hoće li trgovci poput Spara i Schwartz grupe koji su i dalje u HUP-u, preći u drugi tabor ili svoje interese štititi kroz dvije udruge.

16. lipanj 2024 16:21