Hrvatska
StoryEditor

Nuspojava korone - Pandemija (privremeno) primirila sivu ekonomiju

02. Prosinac 2021.

Precizan udjel sive ekonomije nije moguće izračunati, no procjene kojima barataju ekonomisti i institucije prilično su točne, iako neprecizne. Pa ako računamo da smo 2019. 'uprihodili' 402,3 milijarde kuna BDP-a (54,2 milijarde eura), i ako MMF-u procjenu za 2019. od oko 33 posto udjela sive ekonomije uzmemo za približno točnu, onda se u sivoj ekonomiji preklani zamračilo nevjerojatnih 132,7 milijardi kuna (17,7 milijardi eura)!

Što je pandemija učinila s tim iznosom? Sivom se ekonomijom u nas bavi tek nekoliko znalaca i od njih smo pokušali doznati kako stoje stvari u sivome. Josip Franić s Instituta za javne financije kaže kako su analize koje provode u pravilu temeljene ili na rezultatima međunarodnih istraživanja ili na podacima iz istraživanja koja sami provodimo u sklopu znanstvenih projekata. - Zbog objektivnih su razloga istraživanja ovog tipa izostala tijekom pandemije. Od analiza korištenjem sekundarnih izvora davno smo odustali zbog nedostupnosti kvalitetnih statistički pokazatelja za područje Hrvatske – priznaje Franić dodajući da je prema europskim pravilnicima Državni zavod za statistiku dužan redovito analizirati rasprostranjenost i strukturu neprijavljenih aktivnosti.  

Priupitali smo tako i DZS za brojke. Još jedan ćorak. Ondje kažu da se obračun sive ekonomije radi na temelju metodologije EUROSTAT-a, ESA 2010 GNI Inventory guide, koju koriste i druge članice kako bi se postigla usporedivost na razini Europske unije. Prema toj metodologiji obračun BDP-a finalizira se za T-2 period, odnosno dvije godine nakon isteka razdoblja, pa se do tada svi podaci smatraju privremeni. Podaci za 2020. i 2021. nisu finalni stoga nam ne mogu dostaviti  tražene podatke.  

Sivu ekonomiju analizira i Davor Mikulić sa zagrebačkog Ekonomskog instituta koji kaže da se siva ekonomija najčešće procjenjuje upotrebom neizravnih makroekonomskih metoda (primjerice, neusklađenost u sustavu nacionalnih računa, ekonometrijske metode, neusklađenost podataka na tržištu rada), za koje konačni podaci iz nacionalnih i međunarodnih izvora za 2020 godinu još nisu dostupni. Također, misli da je lani značajno smanjen udjel sive ekonomije.

Razloga je nekoliko, a koji su točno i što učiniti da se njen udjel u ukupnom gospodarstvu smanji doznajte u novome tiskanom i digitalnom broju Lidera.

26. travanj 2024 23:50